A filmek kulturális egyenjogú-si-hu-hu-sítása!

Öt örökérvényű vígjáték a nyolcvanas évekből

2014/08/25. - írta: Wancass

A bejegyzés sorozat első részében, a hetvenes évekből szedtem össze öt örökérvényű vígjátékot, a Monty Python kétesen sikerült visszatérése kapcsán. Most a nyolcvanas évek öt időtálló klasszikusát mutatom be. (A besorolás alapja mindig a filmek bemutatási éve.) A hetvenes években sok alapkő került letételre, ami a zsáner al-ketegóriáit illeti (stoner, paródia, értelmiségi stb.), míg a következő évtized a mennyiség időszaka volt, ahol sok kiváló alkotás is született. Nehéz is kiemelni ötöt ezek közül, de ahogy legutóbb is írtam, ez nem toplista, így nem törekedtem a teljességre...

1. Indul a bakterház (1980): Magyarként szerencsésnek érzem magam, hogy ezt a zseniális komédiát eredeti nyelven, eredeti közegében nézhettem, bár valószínűleg ez az egyik legkönnyebben élvezhető magyar vígjáték külföldiként is. Az IMDb-n elég nagy rajongótábora van, magyar filmhez képest: közel 2 ezer szavazó átlag 8.4-esre pontozta a 10-ből. (Ezzel a legjobban értékelt magyar komédia, még A tanút is lekörözi (8.2), nem is beszélve a modernebb sikerfilmekről, mint a Valami amerika (7.3)).  

Minimális történelmi / kulturális háttérismeret szükségeltetik csak hozzá, a poénok nagy része helyzet-, és karakterkomikum. Bár a főhőst alakító Olvasztó Imre nemrég öngyilkos lett, élete egyetlen komoly szerepében, Regős Bendegúzként maradandót alkotott. Ő azzal került be állítólag a stábba, hogy seggbe rúgta a rendezőt, Mihályfy Sándort, de a többi szereplő igazi nagyágyú volt, TV filmhez képest legalábbis mindenképpen. Koltai és Haumann közel 15 éve filmeztek ekkor, Pécsi Ildikó pedig már a '62-es Aranyemberben is játszott, a mindig karakteres, hangjáról messziről felismerhető Csákányi Lászlóról nem is beszélve.

A történet egyszerű (Rideg Sándor regényét követi), de annál viccesebb. Mindenki karikatúra benne, a lusta baktertől kezdve, a sunyi lókupecen és piócás emberen át, a rikácsolós banyáig, a fehérmájú Roziig, és az egyszerű csendőrökig. A legnagyobb erényét e vidéki alapkarakterek kifigurázása mellett az adja, ahogy a találékony és vagány gyerek lavírozik ebben az ellenséges közegben, de mindig megtalálja az örömforrásokat, még ha időnként kap is néhány pofont. A mindenkori néző, akit sokszor hasonló nehézségek vesznek körül boldogulása közben, könnyen tud azonosulni ezzel a csendesen ellenálló, pimasz, de legtöbbször vidám egyéniséggel.

Indul_a_bakterház_Pécsi_Ildikó_Olvasztó_Imre.jpg

2. Istenek a fejükre estek (The Gods Must Be Crazy, 1980): Kevésbé ismert, dél-afrikai film 1980-ból, de mindenképpen a műfaj egyik császára. Egyrészt nem finomkodva, de viccesen mutatja be a helyszínre  jellemző politikai feszültséget (konkrétan Botswana, de sok egyéb térségbeli országra megállta volna a helyét). Másrészt az egyszeri városlakó nézőt elgondolkodtatja rohanó élete értelméről, a természetközeli népek nyugodt és békés életéhez képest. Finom humorral operál, nem harsány nevettetéssel, de ebbe belefér minden, a terroristák, és kormányemberek kifigurázásától kezdve, a kis busman "civilizálatlanságán" keresztül, a nőkkel kapcsolatban esetlen tudós szerencsétlenkedéséig. Ez utóbbi, Andrew Steyn, kaphatna egy tiszteletbeli helyet az Agymenők (The Big Bang Theory) lúzer gárdájában, sőt azokat akár mintázhatták is a "trágyából gúlát építő" kutatóról. 

A történet vígjátékhoz képest meglepően sok szálon fut. Egyrészt ott van a kis busman, Xi, aki egy kólásüveget - a megtestesült gonoszt - próbálja visszavinni a figyelmetlen "Isteneknek", vagy ledobni a világ szélén. Közben egy csoport terrorista elrabol egy iskolányi gyereket, újdonsült dél-afrikai újságíró-tanárukkal együtt. Nekik pedig a már említett esetlen, de aranyszívű elefántürülék-kutató segít, aki kapocs a civilizált világ, és a természet között, mert valamennyire mindkettőt érti, és magáénak érzi. A változatos poénok között csodás képeket kapunk a Namíb sivatagról, és a botswanai szavannáról. Nagy erénye, hogy a Forrest Gumphoz, és a Nagy halhoz hasonlóan jó érzés keríti hatalmába a nézőt a film végén, és lélekben talán közelebb kerül a természethez is.

Xi_at_end_of_earth (1).jpg

3. Vissza a jövőbe (Back to the Future, 1985): Kiváló alkotás, mely két műfajban is maradandót tudott nyújtani. Egyrészt sci-fi ként toplistás anyag, másrészt vígjátékként is elsőrangú. Az időutazáshoz nyúltak már százféleképpen: apokaliptikus szemlélettel (Terminátor, 12 majom), kalandfilmként (Majmok bolygója, Időgép), szürreális módon (Donnie Darko), a paradoxonokat előtérbe tolva (Találmány), de még krimiként is (Időbűnök, Looper), és persze sokszor előkerült vígjátékokban. Ami Zemeckis klasszikusához mérhető, az talán az Idétlen időkig (de ez már a '90-es évek zenéje), vagy Terry Gilliam Időbanditák című 1981-es alkotása, ez utóbbi viszont erősen megosztotta a közönséget.

A Vissza a jövőbe több ok miatt egyedülálló. Egyrészt sci-fivel és kalandfilmes elemekkel van ötvözve, de alapvetően mégis a humor dominál benne, a karakterek jól eltaláltak és kellően kidolgozottak, valamint - ekkor kimondottan monumentálisnak számító - 19 millió dolláros büdzséből készült. (Ez most kb 60-70 millió dollárnak felelne meg, tehát kevesebb, mint fele lenne az amúgy egész korrektre sikerült A Galaxis őrzői büdzséjének.) Ez meg is látszott a látványon, eddig a pontig vígjátékra még nem nagyon költöttek ennyit.

A történet a saját lineáris keretein belül logikus, bár nem egy Doctor Who szinten elvont, paradoxonokkal, és feloldásokkal tarkított dolog. Tény, hogy itt nem is lett volna szükség többre. Az őrült tudós karaktere nagy durranás volt Christopher Lloyd alakításában, aki, bár játszott a Száll a kakukk fészkére című 1975-ös alapműben is, eddig mégsem számított igazán befutott színésznek. A sirályajtós DeLorean ezután sokáig a legtöbb gyerek autós álma volt, és néhány erős egysorossal is gazdagabb lett a világ e nagyon szórakoztató 2 óra által. ("Nyuszi vagy McFly!") Ezen kívül pedig elérte azt, amit kevés széria: a második és harmadik rész is kimondottan élvezhető lett, nem sokat vesztettek a magas színvonalból.

delorean-back-future-1024x675.jpg

4. Csupasz pisztoly (The Naked Gun: From the Files of Police Squad!, 1988): Mel Brooks indította el a paródiafilmek áradatát a hetvenes években, de az igazi spoof-cunami csak a következő évtizedben öntötte el a mozivásznakat. Jött a kattant Leslie Nielsen az Airplane!-nel 1980-ban, a túljátszós Steve Martin a Halott féri nem hord zakót című '82-es mqgánnyomozó paródiával, majd Val Kilmer az 1984-es fetrengve nevetős Top secret-tel, és Brooks újrázott a Star Wars (és egyéb sci-fi) paródia Űrgolyhókkal. És hogy a rendőrfilmek se maradjanak megtorlatlanul, 1988-ban jött, látott, és büntetett a Csupasz pisztoly.

Ízlés kérdése, hogy kinek melyik a kedvence ebből az áradatból (képzeletben mindenki behelyettesítheti ide azt), de Leslie Nielsen első alakítása a lúzer rendőrhadnagyként még tizedszerre is vicces. Azóta az amerikai himnuszt csak Frank Drebin előadásában tudom magam elé képzelni, a sajtótájékoztató közben WC-n bekapcsolva hagyott mikorofon pedig igazi sírva röhögős jelenet. De a főcím is egyedülálló volt akkoriban, ami már magában vicces a lakásokon, női öltözőn, és hullámvasúton átsuhanó rendőrautójával. Nem igazán van lapos perce, évente újranézhető klasszikus, jobb, mint a legtöbb film, amit parodizál.

naked-gun-33-13-the-final-insult.jpg

5. A turné (This is spinal tap, 1984): A bakancslistát rendező, de színészként is nagyon aktív (pl Wall Street farkasa) filmipari tótumfaktum, Rob Reiner első rendezése, mely igazi műfajteremtő, mert az ál-dokumentumfilmes vígjátékok körének úttörője (legyen bármilyen kicsi is a nevettetés ezen szegmense). Az örökérvényűek ötödik helyére gondolom a legtöbb ember mást várna, mint ezt az itthon nem különösebben ismert zenés elmebetegséget, de angolszász nyelvterületeken hatalmas nagy kultusza van, és teljesen megérdemelten. (Már az is elég ritka, hogy egy komédia az IMDb-n 90 ezer feletti szavazóval, és 8.0-ás átlaggal büszkélkedhet, de ez még magában nem is fejezi ki egyediségét.)

A történet a Spinal Tap (Gerinccsap, vagy ahogy Dr House értelmezné: Lumbálpunkció) nevű kitalált hajmetál együttes legfémesebb pillanatait veszi sorra, ami egyébként már egy erősen szelektált jelenethalmaz, mert Reiner több tucat órányi felvett anyagból redukálta azt először egy 4.5 órás rendezői verzióba, majd vágta 80 percesre. Az ál-dokumentumfilm fő szála egy '82-es USA turné, a Szagold meg a Kesztyűt (Smell the Glove) című új anyagukkal, sok interjúval, és visszatekintéssel megspékelve, és olyan nagy sikerű számokkal, mint a Nyald meg a Rock Pumpámat, Ribi Iskola, Szex Farm, vagy a Hallgass a Virágemberekre. Kiváló kifigurázása a korszakban aranykorát élő hard rock, és metal bandáknak, de e műfajok iránt nem rajongók is rommá tudják nevetni magukat a karaktereken és beszólásokon. Merthogy:

As long as there's, you know, sex and drugs, I can do without the rock and roll...

spinal_tap_2836107b.jpg

Néhány további említésre méltó alkotás:

Magyarként ebből az évtizedből még A legényanya emelhető ki (1989), ami már már szürreálisba hajló politikai szatíra, de éppen ezért sokkal inkább rétegfilm, mint a Bakterház. Kihagyhatatlan Ternovszky Béla Macskafogója, mely a magyar rajzfilmgyártás állócsillaga. Ezen kívül jó a harmadik Python film, Az élet értelme is, de nem mérhető elődeihez, inkább olyan, mint három logikailag összefűzött rész a Repülő cirkuszból. A legjobb francia vígjátékok is ekkor születtek, egy tízes összeállításra biztos, hogy ráfért volna a Balfácán, vagy egy Gene Wilder - Richard Pryor klasszikus, a Vaklárma.

Mint írtam, ez a 10 év csak úgy ontotta magából a jobbnál jobb komédiákat, így egy ötös listához erősen szelektálni kellett. Mostanában viszont, amikor gyengébbnél gyengébb filmek jönnek le a kategória futószalagjáról, érdemes egyet-egyet újra előszedni ebből az évtizedből. A sorozat következő része a hatvanas évekről fog szólni, a nagyformátumú színészek aranykoráról.

Wancass

68 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mozivonat.blog.hu/api/trackback/id/tr706609333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chabee1 · http://combfixes.blog.hu 2014.08.26. 23:41:46

A Vaklárma nem Pierre Richard film, Gene Wilder játszik benne....

itchap 2014.08.26. 23:49:21

@Chabee1: igen ezt akartam én is mondani. Egyébként a Rendőrakadémia sorozat már '90-es évek? nincs kedvem ráguglizni!

itchap 2014.08.26. 23:51:13

Na csak rákerestem, és 80-as évek. Akkor voltam gyerek, ezért rémlett. Szerintem mondjuk simán kitúrja az 'Isteneket' vagy a 'Turnét' a listáról.

Reszet Elek 2014.08.27. 01:21:59

Airplane filmek, Ágyúgolyó futam, Szellemirtók, Krokodil Dundee, Top Secret ?

Snake 2014.08.27. 02:12:55

"Leslie Nielsen első alakítása a lúzer rendőrhadnagyként"

Már 1982-ben, a Nagyon különleges ügyosztály című sorozatban is ugyan ezt a szerepet játszotta, lévén az a Csupasz pisztoly trilógia elődje.

pereszke 2014.08.27. 05:46:23

Nekem a Dutyi-Dili ugrik be a nyolcvanas évekből, láttam pár éve újra és még mindig bepisiltem rajta a röhögéstől

David Carradine 2014.08.27. 06:03:29

Pierre Richard: Vaklárma? Ez üdítő volt, így kora reggel. Sokkal több lesz az, mint 5. Futottak még kategóriában hoznám az UHF-et is. Conan the librarian. Top secret tényleg hol van (Abrahams-Zuckerék sok filmmel voltak akkoriban nagyon ott), Vissza a jövőbe, mint top öt vígjáték (Szeretem én Michael J. Fox-ot és Christopher Lloyd-ot, de azért... Akkor már inkább a Szellemirtók.)

SemBoga 2014.08.27. 07:55:21

Richard Pryor lesz az a Pierre Richard a Vaklármából - lehet, nem 5-ös, hanem 20-as listát kellett volna csinálni, annyi mestermunka készült ebben az időszakban - alig lehetne dönteni közöttük, annyira erősre és jóra sikerültek.

moszkvicssluszkulcs 2014.08.27. 08:06:47

Nekem a Csupasz pisztoly mindent visz...

Dr. Kix 2014.08.27. 08:15:42

"Aaaa hajam.... aaaa hajam...."

pizzaboy 2014.08.27. 08:16:32

Nemrég néztem újra a Vissza a jövőbe trilógiát, és azt kell mondjam az első rész nem több, mint egy '50-es évekbe oltott love story. Viccesnek félig vicces, sci-finek végképp nem nevezném. Persze változik az ember ízlése ~25 év távlatából (amikor én láttam), de saját korának sokkal meghatározóbb vígjátéka a Szellemírtók pl. A Vissza a jövőbe 2. része viszont ennek tökéletes ellenpéldája, sokkal nagyobbat üt, mint az első rész. Én azt tettem volna inkább ebbe a listába.

A nép fia 2014.08.27. 08:21:45

Mi a fenéért van odáig mindenki az Indul a bakterházért?! Egyszer alig bírtam végig nézni.

Az ötös listából egyébként a Vissza a jövőbe, amit tényleg elfogadok.

haggyadaszt 2014.08.27. 08:31:00

A Nagy Durranást meg nem említeni elég nagy epic fail, dehát én nem vártam el Attenborough-szintű precízséget egy blogposzttól.

Már csak azt nem tudom, hogy a Vaklármánál Gene Wilderrel keverte-e össze Pierre Richardot a fizikai hasonlóság miatt, vagy Richard Pryor-ral, a hasonló hangzású nevük miatt. Vattafakk.

A Nicsak, ki beszél trilógia, Chevy Chase esetlen vígjátékai, a Szellemirtók és a Drágám, a kölykök összementek is ide sorolandó szerintem.

haggyadaszt 2014.08.27. 08:33:38

@pizzaboy: Egyetértek, a második, és a harmadik rész is verte az elsőt. Bár az hozzátartozik az igazsághoz, hogy akárhány év telt is el köztük, Zemeckis kezében már az elején ott volt mindhárom forgatókönyve.

Mindenesetre olyan pontosan beállítani az első rész jeleneteit a harmadik rész felvételekor több, mint zseniális.

Ha a Vissza a jövőbe ma készült volna el, tuti 3D és több benne az effekt mint a sztori, és karácsonyonként érkezne minden epizód. Örülök, hogy gyerekként láthattam, hatalmas élmény volt.

ZON 2014.08.27. 08:38:54

Szerepcsere ?

Eddie Murphy ott még nem ripacskodott annyit.

Formaggio 2014.08.27. 08:48:23

Tényleg nehéz 5-öt kiválasztani abból az időszakból. Lehet, hogy 10-es lista jobb lett volna.
Személyes vélemény: TOP Secret = No.1. (A back to the futur-el holtversenyben) Ebben talán az is benne van, az a VHS időszak viszonylag korai szakaszában készült, jellemzően szemcsés, sokadik másolat kazettákon terjedt, hangalámondással. A fél-legális, megtűrt csatornákon történő terjesztés külön bájt kölcsönzött neki, de a mai fiatalok ezt már nem értik.

Harmadik nézésre is lehetett új poénokat találni benne.

A Legényanya tényleg rétegfilm, de gyakran idézzük ma is. Igaz, Béláim?

A turnét talán nem is láttam. Az istenek a fejükre estek jó volt, de nem meghatározó számomra.

gmarc 2014.08.27. 08:57:37

@haggyadaszt: Ha már Chevy Chase: Eszelős szívatás :DD

TBal 2014.08.27. 09:03:06

@Formaggio: Turné... nekem kellemes meglepetés a listán, valahogy nem hittem, hogy azt rajtam kívül még ismeri valaki. Egyszer valamelyik adó adta éjjel 1-töl (90-es, 2000-es években?), az elötte való filmet néztük, és tökvéletlenül maradtunk fenn rá. azt hittük, valami unalmas cucc lesz, de amikor pár perc után jött a hogy halt meg a második dobosotok? -kérdés, onnantól elhatároztuk, hogy ezt végignézzük.
(-hát... ööö... megfulladt.
-mibe fulladt bele?
-... hát... a saját hányásába.
(másik zenekartag közbeszól) - én úgy tudom, hogy nem, hanem valaki másnak a hányásába fulladt bele...

ZakMcKracken 2014.08.27. 09:09:14

A Turné-ról még sosem hallottam. Pótlom.

De, ha már örökérvényű vígjáték a in the 80's akkor szerintem a Legénybúcsú is idekívánkozik. Szigorúan az eredeti szinkronnal, a retek klubos újraszinkrontól idegbajt kapok:)

"-Kérem ez itt a Parpillo Hotel, nem állatkert!
Bejön egy szarvas (emberek öltöztek be szarvasnak). Erre a társaság:
- Igen, látjuk."

Az idézet lehet, hogy nem szó szerinti, de a lényeget visszaadja:)

gyerek67 2014.08.27. 09:43:38

A Hófehér c. rajzfilm hol van?
Szerintem magasan veri a Macskafogót!

MiKeyRuLeS 2014.08.27. 09:47:27

Szerintem az Indula a bakterház olvasva vicces, a filmen kissé erőltetett volt. A legényanya szintén kissé mesterséges, főleg ha belegondolok mennyire "szent" ember lett ez az Eperjes...

A turnéről még én sem hallottam, és a paródiafilmek (Airplane, Nagy durranás, Top Secret) valamint Bud Spencer/Terrence Hill filmek, hiánya több, mint feledékenység a szerző részéről.

Bár az is igaz, minden ízlés kérdése. Nekem a Hal neve: Wanda is nagyon bejött.

Aha, persze 2014.08.27. 10:06:40

Itt már sokat említettek, ami nekem is hiányzik, de egyik nagy kedvencem a Karácsonyi Vakáció, pedig a többi része egy rakás sz@r, ha jól emlékszem, de ezen a a mai napig tudok nevetni :) Idétlen időkig pl.

De tényleg, így belegondolva, hihetetlen sok jó vígjáték készült akkor. Bezzeg mostanában éve 2 nézhető megy a mozikban.

eFeMeR 2014.08.27. 10:07:28

Elég nehéz lenne választani 5 filmet. Ráadásul itt mindenki az "ismertebb" szinészeket és filmjeiket favorizálja, de azért akad olyan gyöngyszem mint az 1987 Pénzmánia (Million Dollar Mystery) amit még anno a Május 1 moziban láttam és nálam maradandó alkotás maradt. Bármelyik mai vígjátékot veri :)

lajafix1 2014.08.27. 10:17:03

Olvasztó Imre tragédiája óta nekem már nem megy a röhögés a Bakterházon...

someday 2014.08.27. 10:17:15

Ez az egész cikk így totál gagyi, hogy csak a google "optimalizálásra" ment rá. Irreleváns filmcímek felsorolva gyorsan az egyes blokkokban csak hogy hadd nőjön a látogatok száma :(
Totál hiteltelen az egész cikk. Elkurvult. Tök kár érte.

Drago Brutic 2014.08.27. 10:33:21

A vissza a jövőbe vígjáték? Inkább kaland/akció. Akkor már inkább a Szellemirtók, ami sokkal lököttebb film. Nem beszélve, hogy Bill Murray nagyságrendekkel jobb komikus, mint Michael J Fox

Wancass 2014.08.27. 10:37:45

Igaz, Gene Wilder. Elírás volt, javítottam. Kösz hogy szóltatok.

Ami az keresőoptimalizálásos kommentet illeti: tekintve, hogy ez egy hobbi blog, szabadidőmben írom, meló és család mellett, és én semmi reklámot nem teszek ki rá saját hasznomra (nem is fogok), teljes mértékben kikérem magamnak, hogy a google optimalizálásra ment rá. Ez egy ajánló cikk, ahol nyilván megemlítek még releváns alkotásokat is, mert a lényege az lenne, hogy mások is kapjanak néznivaló ötleteket, mint ahogy nekem is hasznosak az építő kommentek, amikor mások ajánlanak nekem, és egymásnak. Annak, hogy nem 50-100 ember olvassa külön örülök, ezért is csinálom még mindig egyre fogyó szabadidőmben, de az egészet főleg saját szórakoztatásomra írom, és nem azért, hogy a google előrébb vegye. Amúgy meg sztem nincs ember aki a google alapján találja meg ezt a blogot, a legtöbb látogató az Indexről érkezik, amikor kikerül valamelyik cikk oda is.

Drago Brutic 2014.08.27. 10:47:15

@someday:
Na ja, kezd már unalmas lenni ez a top x film ranglista. Gyakorlatilag 0 objektív mérce, meglehetősen szűk filmismeret, de nem lehet belekötni, mert ugye szubjektív. A blogger gyakorlatilag végignézte a main stream filmeket, amiken nevetett ötször, azt besorolja vígjátéknak. Ha már filmblog, illene kicsit választékosabbnak lenni. Ld Tímár Egészséges erotikája, ami minimum olyan vicces, mint a Bakterház.

bandigyerek 2014.08.27. 10:48:50

A Spencer/Hill filmek??????????

Drago Brutic 2014.08.27. 10:49:24

@Wancass: Végül is igazad van. De azért azt javaslom, ha már hobbiból blogolsz. előtte nézz utána egy kicsit a témának, ne csak csuklóból szórj ki x filmet. Neked is hasznosabb, az olvasónak is. Jó folytatást!

someday 2014.08.27. 10:50:28

@Wancass: Ha így van akkor elnézésedet kérem. Bocsánat! Őszintén.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2014.08.27. 10:51:29

@TBal: Ne már, az az egyik kedvenc filmem!

"These go to eleven!"

Komojtalan 2014.08.27. 10:55:45

Azért ez erős vállalás volt, hogy csak 5 vígjáték és még így is 2 hogy kerül a listára: Vissza a jövőbe, Turné? Az eddig meg nem említetteken kívül én a Top secretet is hiányolom, persze TH-BP filmeket, Airplane, egy szintén ismeretlenebb magyar film: Látástól vakulásig (Bujtor-Székhelyi). Ez szerencsére ment a M3 -on így már meg van DVD -n is, nem csak videó kazettán. Ha már BP, akkor a magyar megfelelője Ötvös Csöpi (Bujtor). Szóval ezt inkább top 10 -ként kellett volna.

Komojtalan 2014.08.27. 11:03:13

Még egy klasszikus magyar cím: Egészséges erotika.

Rob67 2014.08.27. 11:05:34

Egeszseges Erotika? 1985
Alapmu a filmtoertenelemben.

Tulok 2014.08.27. 11:14:35

Azért a Blues Brothers is odaférhetne a listára!

Wancass 2014.08.27. 11:21:28

Látom legtöbbetek nem tud napirendre térni a koncepció felett: hogy lehet 5 filmet kiemelni a 20-30 jóból, ami a korszakban készült. Mint írtam ez nem toplista, csak 5 film ajánlója. Az egyik baj valószínüleg az volt, hogy a végén kiemeltem még párat, és ha ez nem teljeskörű (nem lehet az sehogy) , akkor joggal hiányoltok innen kimaradtakat. Nem csak a mainstreamet láttam ebből az időszakból, de olyanokhoz próbáltam itt (újra) kedvet csinálni, amiket széles körben elismertnek. Az egy tárgyi elírást javítottam, így akik azt írták, hogy hemzseg a hibáktól, javaslom írjanak saját blogot, és meglátjuk egy ekkora cikkbe mennyit sikerül beletenniük...

Szputya 2014.08.27. 11:37:58

Űrgolyhók? Szexmisszió? szerintem mindkettő alap. :)

Giggsy · http://sgtgiggsy.blogspot.hu 2014.08.27. 11:44:26

Az erős túlzás, hogy a legjobb francia vígjátékok a 80-as évekből származnának. Pierre Richard, meg az állandó balfékságának viccessége már egy film esetén is kétségbevonható, harmincadjára azonban egészen biztosan. A legjobb francia vígjátékok sokkal inkább Louis De Funes nevéhez kötődnek, ő viszont 83-ban halt meg, és addigra már nem is nagyon forgatott emlékezetes filmeket. Ha valami francia, és vígjáték, az egyértelműen Funes.

Drago Brutic 2014.08.27. 11:52:59

@Wancass:
Már csak egy apró kukacoskodás és eltűnök. A Tizedes is 8.4-re értékelt vígjáték :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.27. 11:56:46

az istenek a fejükre estek helyett én a sivatagi show-t tenném be ha már afrika.

eßemfaßom még áll 2014.08.27. 12:15:37

"és néhány erős egysorossal is gazdagabb lett a világ e nagyon szórakoztató 2 óra által. ("Nyuszi vagy McFly!") "

a világ mondjuk a mekfláj csirkeségével lett gazdagabb, csak a szinkronban lett a csirkéből nyúl.

Hambre Voraz (törölt) 2014.08.27. 12:39:31

A Vaklármát a zamárdi kertmoziban láttam anno. Nagy páros voltak, de erre csak így utólag jöttem rá.

A listáról nekem a Vissza a jövőbe az egyértelmű kedvenc.
Rettentő élvezetes, jó karakterek, logika és történetvezetés.

Spoiler alert!
Valaki pár hónapja felhánytorgatta, hogy a 3. részben van egy baki, miszerint a srác időgépét akarják felgyorsítani a gőzmozdony segítségével, miközben van egy másik időgép is velük, amivel a doki érkezett meg alig pár nappal korábban(és rejtett el egy barlangban).
A film ezt a vonalat nem reagálja le, pedig logikus, hogy azt nem használhatják, mivel akkor 70 évvel később nem áll majd rendelkezésre Marty-nak, hogy elrepülhessen vissza 1885-be...

Wancass 2014.08.27. 12:52:56

Airplane!, Top Secret, Űrgolyhók >> Csupasz pisztolynál említettem őket, meg azt is, hogy mindenki helyettesítse ide kedvencét a paródiák közül. (Nagy durranás is király, de nem 80-as évek.)

Bud Spencer - Terrence Hill filmek >> 70-es évek listáján ott voltak, az ötös lista nagyon szűk, ide már nem fértek.

Egészséges erotika >> Lehetett volna, mint ahogy a Legényanya is. Szubjektív válogatás, nekem a Bakterház a favorit (és az IMDb-n is, ha nagyobb mintát akartok. Valóban: a Tizedes meg a többiek is 8.4-es, de ezernél kevesebben szavaztak rá...)

Sivatagi Show >> Ezt nagyon be akartam tenni, de mit kaptam volna erre, ha többi miatt ekkora felhördülés van:) Amúgy színtiszta vígjátékként nem ajánlanám, mert többször drámai mint vicces, de mindenképpen alapmű...

Luis de Funes vs 80-as francia vígjátékok >> ízlés kérdése, nekem nem jön be Funes, de a moziértékelős oldalakon is általában magasabban vannak a nyolcvanas években készült filmek.

Drago Brutic felvetésére >> Objektív mérce? LoL. Majd csinálok külön neked egy táblázatot, amiben egy speciális súlyozási rendszerbe beleveszem a legnagyobb filmes oldalak olvasói, és kritikusi értékelését, meg a bevétel / kiadás arányt minden filmnél, és ez alapján rangsorolok. (Persze miután korrigáltam az Oscarokkal és Arany pálmákkal...) Mi a jó ég az hogy objektív mérce? Írd meg, és ha sikerül meghajolok filmes tudásod előtt, de addig meg pls ne fárassz ilyenekkel. Ha nem szereted a filmes összeállításokat / toplistákat, ne olvasd őket!

Blues Brothers, Szexmisszió és a többi kimaradt >> Jó filmek, de ötös lista volt (és nem toplista). Érdekelne viszont, hogy nektek mi az ötös ajánlótok ebből a korszakból. Rájöttök majd, hogy nem könnyű 5 filmet kiemelni, többet viszont nem lehet, mert az túl hosszú cikket eredményezne, vagy egy filmtörténeti lexikont:)

Remélem legtöbbeteknek azért hasznos / érdekes volt a cikk.

károly szántana 2014.08.27. 14:13:49

@haggyadaszt: Azt remélem, hogy tudod, mettöl meddig tartottak a ´80-as évek, tekintve, hogy ehhez a bejegyzéshez szólsz hozzá: mozivonat.blog.hu/2014/08/25/ot_orokervenyu_vigjatek_a_80-as_evekbol és ezt a filmet hiányolod: hu.wikipedia.org/wiki/Nagy_durran%C3%A1s

biododírium 2014.08.27. 15:00:49

Csak a fő-sorszámozott filmekhez:
1. Bakterház: Sztem max 2 szer poén. Túlhájpolt, de nem egy "wasistdas". Csak azért ajnározzuk, mert Magyar. Ha Cseh film lenne, a kutyát nem érdekelné.
2. Istenek....: Egy fos. 10évesen még tetszett is, de már 10 éve (30évesen) sem bírtam 15pernél tovább.
3. Vissza a jövőbe. Totál klasszik. Csak azért nem nézem meg már többet, mert (mint a StarWars-t) annyiszor láttam, hogy meguntam, de ettől még "totál klasszik" :)
4. Csupasz Piszoly: Gigalájk. Ennyi :)
5. A túrné: Na ez úgy kimaradt, hogy még csak nem is hallottam róla. Pótolom.

diszkriminans (törölt) 2014.08.27. 15:19:15

@Drago Brutic:
És mégis honnan tudod egy 5-ös lista alapján, hogy blogger a te kedvenceidet meg nem látta?

diszkriminans (törölt) 2014.08.27. 15:24:29

A Vissza a jövőbe jó film, engem egyedül az idegesítő logikátlanságok zavartak benne, de ezt már megszoktam majdnem minden időutazós filmben (vagy könyvben), nagyon kevés sci-fi van úgy megcsinálva, hogy legalább a saját időmodelljén belül ne legyen ellentmondásos.

trix 2014.08.27. 15:59:43

Hát akkor legyen csak öt:
Pénznyelő, Szellemirtók, Nicsak, ki beszél 1, Blues Brothers, Picasso kalandjai

"tartalékosok":
Airplane, Űrgolyhók, Nem látni és megszeretni, Krokodil Dundee, Legénybúcsú, Egyik kopó, másik eb, Erik, a viking, Arizonai ördögfióka, Hóbortos hétvége, Hárman a slamasztikában, Családi vakáció, Karácsonyi vakáció, Éjszakai rohanás, Dutyi dili, Vaklárma, Segítség, felnőttem!, Meglógtam a Ferrarival, A vasmacska kölykei, Balfácán, Balekok, Egészséges erotika, Szexmisszió

trix 2014.08.27. 16:03:34

A 70-es évekbeli listáról kimaradt az Óvakodj a törpétől! Megunhatatlan!!!

ezek is elég viccesek:
MASH, Játszd újra, Sam, Őrült nők ketrece, A javíthatatlan, Lépj olajra, Magas szőke férfi felemás cipőben, Félénk vagyok, de hódítani akarok, Szárnyát vagy combját, Amit tudni akarsz a szexről, Hétalvó, Az ifjú Frankenstein, Veri az ördög a feleségét, Holnap lesz fácán

Fandor 2014.08.27. 16:18:29

Top secret és Blues brothers alapmű. De nálam a megunhatatlan, bármikor újranézős az Amerikába jöttem, Eddie Murphy legjobb filmje. ("na ez az a szoba fiúk, igazi pöcegödör. Egy tűzfalra néz, egy vak embernek szoktam kiadni. Csak egy wc-van, meg kell osztanotok. Van egy kis légyproblémánk, de ti afrikai gyerekek ehhez hozzá vagytok szokva"). Óriási a mellékszereplői szereposztás is. Feltűnik Samuel L. Jackson, Cuba Gooding Jr, Eriq Lasalle, Vondie Curtis Hall, John Amos, és a legnagyobb király James Earl Jones!!!!

David Carradine 2014.08.27. 16:52:54

@Wancass: A jó Isten áldjon már meg, nehogy exkuzáld magad! OK, írtál egy cikket, volt benne tárgyi tévedés is, előfordul. Szeretem az ilyesmit, mert mindig (ha nem a cikkből, de a kommentekből) jön két-három film, ami miatt a fejemre csapok: ja, tényleg, és letöltöm. Szóval jók az ilyen cikkek, ne törj le. A feltöltött képre meg írhattál volna legalább valamit. Most komolyan, ezért töltöttem le újra a PSP-t. He? kepfeltoltes.hu/view/140827/gene_wilder_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Wancass 2014.08.27. 18:37:52

@David Carradine: Szívesen kommenteltem volna többet (a képedre is), de napközben nem nagyon volt rá időm meg lehetőségem. A képed nagyon találó - amúgy tényleg kinézet alapján kevertem össze őket, nagyon be akartam fejezni már a bejegyzést és fejből nyomtam...
Nekem még szoknom kell a fejcsapkodásokat, mert csak most kezd olvasott lenni a blog, uh a komment / savazás is kevesebb volt. Nem vettem magamra, csak egy túlzást, amikor valaki azt írta, hogy minden mondatba bele lehet kötni, de legközelebb már ennél durvábbak is el fognak menni a radar alatt:)
A "fekete lovag mindig győz" makacsságával meg fogom írni a 60-as éveket is, abba nehezebb lesz belekötni, mert kevesebb az ismert film. Amúgy örülök ha sok a komment, mert egyrészt kapok ötleteket, másrészt meg remélem mások is találnak érdekességeket. Végül is erről szól az amatőr blogolás...

Wancass 2014.08.27. 18:49:21

@trix: Hú - komoly felsorolás mindkettő. Kevés kivétellel láttam mindet (Az ifjú Frankenstein pont rajta volt az előző ötösön), MASH-ból inkább a sorozat, de a film sem volt rossz, az Óvakodj a törpétől-re nem emlékszem, de Goldie Hawnt nagyon bírom, uh biztos jó.
A Krokodil Dundee hatalmas kedvencem, mint ahogy az Űrgolyhók és a Top secret is, de ezeket régen láttam, uh tényleg nem tudom, hogy csak tizen-, huszonévesen húztak e be, de nem volt időm újranézni őket most.

Wancass 2014.08.27. 18:54:27

@Fandor: Az Amerikába jöttem tényleg jó volt, abszolút többször nézős. A Blues Brothers-t viszont nemrégen láttam, és nem hatott meg. Érezte, hogy miért lehetett anno kultfilm (zenéjét szoktam hallgatni néha), de max néhányszor mosolyodtam el rajta.
Így átnézve a kommenteket extra megerősítést nyert számomra, hogy a 80-as évek iszonyat erős volt vígjátékokban, rengeteg filmet összeszedtünk itt. Ebből lassan már egy top100-at is lehetne gyártani, vagy egy fejezetet a vígjáték nagylexikonba. Próbálnánk ezt meg a 2000-es évekről - húszig sem jutnánk sajnos...

Komojtalan 2014.08.27. 19:07:47

@trix: Az őrült nők ketrece fos, amikor bejött láttam moziban, emlékeztem is rá mekkora film. Letöltöttem pár hónapja a NCoreról alig bírtam végignézni.

@biododírium: A bakterház az egyik legjobb magyar film. Láttam már vagy 20x, de holnap megnézném újra, lehet meg is fogom ha már feljött. A Csehszlovák vígjátékok meg alapok, nagy része szintén megvan, pedig sokhoz kell(ene) a cseh viszonyok ismerete, ahogy sok magyar film is érthetetlen anélkül. Pl. a Nyugatról keletre című filmben egy marha nagy TV -t hordoznak egy teherautón látszólag, de aki élt akkor annak sorba jönnek be a csak jelzett poénok.

A lista szubjektív elismerem, de a Vissza a jövőbe -t senki nem tartotta vígjátéknak, a Turnét meg senki nem is látta és 5 filmből 2 helyet luxus elszórni.

David Carradine 2014.08.27. 20:10:10

A Vissza a jövőbe-t (ez így most gáz, de nyelvtanilag SZVSZ helyes) Te válogattad be, bocsesz. Néha vagyok én is gyenge, de magam nem szoktam meghazudtolni, javaslom, mindig olvass vissza, tájékozódj minden komment és blog előtt, komolyan nem lesz hátrány, ha ilyen Cruel World-re lépsz, mint az Index. Blogolni nem szoktam, de tanulni Tőlem még attól lehet. A Fekete Lovag mindig győz... Gyere vissza! Leharapom tőből mind a két lábad! Tényleg mindig.

Wancass 2014.08.27. 20:49:17

@Komojtalan: A Tűz van, babám! még nagy alapmű a csehek közül. A Turné-t nem véletlenül írtam. Mehetett volna oda a Ghost busters vagy a Top secret de azokat elég jól ismerik itthon, a Turné-t meg nem, pedig sok helyen az is alapmű. Így talán kedvet kap hozzá pár ember.
A Vissza a jövőbe szerintem vígjáték, legalább annyira mint a többi. A sci-fi csak kellék hozzá.

trix 2014.08.27. 20:50:07

@Wancass: Az Óvakodj a törpétől-t nézd meg, nem fogod megbánni! A történet kissé bugyuta, de Goldie Hawn összes jelenete jó! Naívan meregeti a szemét, körülötte meg hullanak a merénylők. Van benne törpe meg albínó, meg Dudley Moore egy guminővel! Rengetegszer láttam már, de még mindig szórakoztat!

A másik ilyen megunhatatlan alapmű nálam a Pénznyelő, amiben Tom Hanks és Shelley Long egy házfelújítás során kerül rémes helyzetekbe. Ebben van a repülő sült pulyka meg a beszorulós gödör a padlón. Olyan sírva röhögős az egész!

Wancass 2014.08.27. 21:17:53

@trix: Kösz a tippet. Felvettem a nézendők listájára.
A Pénznyelőt régen láttam és tényleg nem volt rossz. Lehet hogy újra kéne nézni...
A Turnét mindenképpen nézd meg egyszer (nem tudom van e szinkronos változat, de mindenképpen eredeti nyelven) - hatalmas szövegek vannak benne.

trix 2014.08.27. 21:19:46

@Komojtalan: A Ketrecet már rég láttam, lehet, hogy már nem tetszene annyira. Transzvesztita témában nálam inkább bejön a Priscilla (a sivatag nem is tudom mije), Guy Pearce frenetikus benne, vagy a Flawless (Hibátlanok?) Phillip Seymour Hoffmann-nal.

Bár ezek a filmek humorosak, de inkább komikus életképeknek hívnám, cseppnyi szomorkás fűszerezéssel. A tömeg nem fogja egyfolytában a térdét csapkodni a röhögéstől, mint a felsorolt mainstream vígjátékokon, éppen ezért nem írtam 70-80-as évekbeli Woody Allen-filmeket sem az én listámba, pedig azok is klasszikusak.

Wancass 2014.08.27. 21:27:06

Aki a Ghost Busters-t említette (vagy csak úgy általában szereti), annak ezt a 4 perces szösszenetet érdemes megnéznie. Mondjuk az egész sorozat marha jó...
www.youtube.com/watch?v=SM-l_3RaYsk&list=PLFWHlH4koGZAeH9x2wWeTB32VCESjRI51

trix 2014.08.27. 22:21:56

@Wancass: Az jó, hogy szereted a filmeket, meg hogy van benned elszántság blogot írni erről (én lusta lennék hozzá), csak egy kicsit "bicskanyitógatóan" állsz hozzá. Ha listázni akarsz a legjobbakról, legfontosabbakról, stb., inkább hosszabbra vedd a listát, így van esélye objektívebbnek lenni. Igaz, ezzel több a meló, de végül is élvezed ezzel molyolni, nem?

Ha ilyen rövideket akarsz csak, akkor meg legyen ez egy vállaltan szubjektív lista, pl. Az én öt kedvenc akármim, nektek mi? Bátran fejtsd ki a személyes hátterét, hogy neked melyik miért. De ha csak kinyilatkoztatod, hogy ez a pár a legjobb és kész, mindig ilyen durván neked fognak esni. Ez csak egy jótanács...

Amúgy meg a vígjáték olyan sok alműfajra (romantikus komédia, akcióvígjáték, paródia stb.) bontható, hogy így együtt az 5 db mindenképpen kevés nekik. Mindenki másféle humorra fogékony, így a top 5-jük is eléggé különbözni fog. Túl nagy területről akartál meríteni, pl. csak 5 drámát is lehetetlen lenne kiválasztani, még ha időben le is szűkíted.

Ha akarsz régebbi (úristen, már minden az, ami 2000 előtt készült!) filmekről tájékozódni, nézd meg a Filmvilág online archívumát, beszkennelték az összes lapszámot, meg van kereshető adatbázis is. Emlékeim szerint voltak ilyen korszakokat meg műfajokat áttekintő cikkek, azokból lehet feledésbe merült filmekre vadászni, aztán esetleg újra felfedezni...

Komojtalan 2014.08.28. 14:18:13

@trix: Nekem is valószínűleg a téma miatt nem tetszett, de tényleg alig bírtam végig nézni a mostani eszemmel. Van hasonló a Hexxenschuss 1987 -ből, de az normális viszonyt kavar meg, német vígjáték, egyszer meg lehet nézni.

Wancass 2014.08.28. 22:48:43

@trix: Azért írtam a címbe örökérvényűt, mert nem akartam ötös toplistát. Ezzel arra utaltam, hogy ez szerintem öt olyan film, ami évtizedek múlva is nézhető, de ettől még lehet 20-30 másik örökérvényű klasszikus is. Amúgy minden lista szubjektív, ha valaki megtalálja az objektivitás kulcsát bármilyen művészeti ágban, akkor sokan meg fognak hajolni a lábai előtt. Nincs objektív filmes lista (még az Amerikai Filmakadémia listája sem az, sem más film-tudósoké), egyszerűen ez egy szubjektív műfaj. Lehet a bevétel / költség arányt alapul venni (abban mondjuk a Michael Bay féle ámokfutók elég jók, vagy a Titanic), vagy olvasói / kritikusi értékeléseket, de mindenképpen szubjektív lesz a végeredmény.

A célom az volt hogy 5 általam kedves filmet megosszak másokkal, vagy újra kedvet csináljak hozzájuk, és az olvasottságból úgy tűnik, hogy ez sikerült. Amúgy abszolút értékes kommenteket kaptam, csak egy-kettő nem volt korrekt (pl a google optimalizálós, de azt tisztáztuk végül, vagy az hogy minden mondatába bele lehet kötni), uh alapvetően örülök, hogy kitettem a posztot.

Igazad van, hogy túl nagy területről akartam meríteni, de nem is lexikon írása volt a célom, csak egy ajánló cikk, amibe beleviszem a gondolataimat, viszont ennél több személyes élményt nem akartam megosztani, mert nem érdekelt volna senkit.

Érdekes viszont, hogy a toplisták / egyéb listák sokkal jobban érdeklik az embereket, mint a szimpla kritikák. Ha megnézed, láthatod, hogy az első 30 bejegyzésem csak szimpla filmkritikákból állt, kb 100 fős olvasottsággal, (aminek akkor szintén nagyon örültem). Viszont hosszú távon csak azért csinálom ezt, mert egyre többen olvassák, és a pozitív kommentek bőven többségben vannak a negatívakhoz képest, plusz jópár ötletet kapok én is nézésre / újranézésre. Időm amúgy egyre kevesebb rá, de igaz az hogy arra van ideje az embernek, amire szakít, és 2 hetente ki tudok izzadni erre 3-4 órát, legfeljebb annyival kevesebbet nezetek, vagy alszom:)
süti beállítások módosítása