A filmek kulturális egyenjogú-si-hu-hu-sítása!

A tesztoszteron sorozatok trónkövetelője

2014/07/15. - írta: Wancass

A sorozatok felfutása óta mindig van legalább egy, amit kifejezetten a férfi idegrendszerre hangolnak a készítők. Ilyen volt például a 3+1 évadot megélt Spartacus, aminek nem hiszem hogy túl sok női nézője volt, a folyamatos vér és mell áradat a tesztoszteron generátorokat indította be, és az emberben önkéntelenül is felszabadult a szunnyadó vadállati én nézése közben, és a stáblistánál már pakolta is az edzőcuccát.

Ez a fajta sorozatkészítés egy magasabb szintre lépett a zseniális Trónok harca képernyőre vitelével. Az eddig több mint 5 ezer oldalon kiadott végtelen történet jelenleg az egyik legmagasabban értékelt sorozat, nem véletlenül. Lássuk viszont be, a zseniális történetvezetés, sokrétű karakterek és csodálatos tájak mellett ez is a mélyebb férfiúi ösztönökre hat. Rengeteg erőszakkal és szexszel operál, talán többel is, mint könyves eredetije. E a férfiakra hangolt sorozatgyártás következő csillaga a Vikingek című saga, melynek második évada nemrég ért véget. Ez, bár jóval kisebb hype-pal indult, közel hasonló minőségű, mint a R.R. Martin zseniális agymenése. Eltérő az alapfelállás, a vikingek kalandozásai valós történelmi gyökerekkel rendelkeznek, sok főszereplő tényleg nagy vezér volt Skandinávia történetében, és a háttér megfelelőségét a gyártó History Channel is garantálja.  Az alábbiakban pontokba szedem, hogy szerintem miért ér el a Trónok harcai magasságokat a Vikingek, miért alapvetés ez a férfi sorozatok kedvelőinek.

o-THE-VIKINGS-facebook.jpg

1. Történelem versus fikció: A történet alapja többnyire valós, erről a History csatorna mellett készítője, Michael Hirst gondoskodott, aki a Tudorok című nagy sikerű, szintén történelmi alapokon nyugvó szériát is jegyzi. A főszereplő, Ragnar Lothbrok létezése viszont nem megerősített tény. Az ő alakja lehet, hogy több történelmi személyiségből tevődik össze, de az biztos, hogy a 800-as évek elején élt egy nagy hatású apa, aki a sorozat több (fő)szereplőjének nemzője volt, nevezetesen Vasborájú Björnnek, aki később végigkalandozta (és rabolta) a Földközi tenger északi partjait, vagy Csotnélküli Ivar, aki a Nagy Pogány Sereggel 865-ben ledózerolta fél Angliát, és kivégezte apja gyilkosát, Aelle királyt. Tehát adott egy nagyon kalandos, és erős homályban lévő történelmi kor, néhány nagy formátumú kalandozó, és az ő történetük van kiegészítve a sorozatokat húzó, félig fikciós fordulatokkal. Mindenképpen az egyik legtöbb valóságalappal bíró akció széria. (Bár állítólag a Spartacus is elég jó volt ebben, az eltúlzott vérpatakokat kivéve hitelesebb, mint bármelyik korábbi film a nagy rabszolgavezérről.)

2. Hitvilágok csatája: A történetet erősen átszövi a vikingek vallása és szokásai. Mint a kora középkori embert, a zord északiakat is erősen átjárta a hit isteneikben, és a csodákban. Ezek az állandó imákon, szertartásokon, és a jövőbelátó bölcs tanácsain kívül is megjelennek apróságokban, például az eseményeket fürkésző hollók állandó jelenlétében. (A vikingek úgy hitték, hogy Odin vállán ülő két holló, Hugin és Munin mindent lát, ami a világban történik...) A keresztény és északi hitvilág összecsapása az első sorozatban szolgasorba ejtett, majd felszabadított szerzetes, Athelstan megpróbáltatásain keresztül történik, aki folyamatos lelki tusában él, mert úgy érzi, hogy mindkét vallás istenei léteznek.vikings-ragnar-lothbrok-travis-fimmel.jpg

3. A szereplők: Travis Fimmel, a Calvin Klein korábbi ausztrál alsónadrág modellje merész választás volt Ragnar, a brutális viking vezér szerepére, de az egyik legjobban eltalált casting a sorozatok történetében. Elég megnézi a fenti képet, és az ember rögtön egy félig kattant, félig ábrándos brutális harcos szemébe néz. A sorozat egy ösztönös zseniként ábrázolja, aki kalandvágyával és folyamatos jó megérzéseivel addig soha nem ismert vizekre irányítja először társait, később népét. A mellékszereplők is sokrétűek és érdekesek. A fontosabbak közül néhány: Ragnar két felesége, a céltudatos harcos Lagertha, és a jóval szelídebb Aslaug hercegnő, aki nem kevesebbet állít, mint hogy ő Brunhilde, és a sárkányölő Sigfried lánya. Ragnar hírnevét később elhomályosító fiai is sokszínűek, mint ahogy segítői: brutális testvére Rollo, és a félőrült hajóács, Floki is állandóan változó, hányattatott sorsú karakterek. Végül ellenfelei, a zseniális Gabriel Byrne által (rövid életűen) alakított Haraldson vezér, és Horik király is bivalyerős szereplők, nem is beszélve az angol Ecbert királyról, aki a főhőshöz hasonlóan erős, bölcs és önfejű karakter. Szóval a nagy testvérhez hasonlóan itt is van választék bőven. 

rs_560x415-140117111703-1024.Vikings.ms.011714_copy.jpg

4. A tesztoszteron és adrenalin faktor: Az első évad elején érezhető volt az alacsonyabb költségvetés, a kis statisztaszám miatt, de még gy is borzasztóan hangulatos pajzsfal harcot sikerült összeállítani az alkotóknak (a keményebb zenék kedvelőinek érdemes megnézni ezt a zseniális párosítást róla). A második évad ezen a téren még tovább pörgött: Trónok harcához és Gyűrűk urához méltó csatajeleneteket láthatunk itt, mind viking-viking (pajzsfal-pajzsfal) ellen, mind északi versus szász témakörben. A sorozat legbrutálisabb képsorait mégsem ezek, hanem egy hagyományos északi kivégzés, a Vér Sas adja, ahol a széria valószínűleg elvesztette az utolsó női nézőit is. Bár szerencsére nem premier plánban mutatják, így is hasonlóan sokkoló, mint a Vörös Nász a Trónok harca 3. sorozatában...

5. A hangulat: A hangulatot rengeteg apróság bástyázza, mint például az autentikus ruhák, fegyverek, épületek és hajók, mind a viking, mind az angol oldalon. Az egyik kedvenc jelenetem egy párhuzamos vágás volt, melyben egy északi és egy keresztény esküvőt mutattak be, és kvázi hasonlítottak össze. Látszik, hogy a History csatorna nagyon figyelt minden részletre, amiről fellelhető bármilyen történelmi információ. A zene tökéletes. Mivel pontosan senki sem tudja milyen zenét játszhattak az északiak (csak azt tudják, hogy fontos volt ez az életükben), valószínűleg fejtörést okozott autentikus zenét alátenni, de kiindulási pontnak jó lehetett az északi folk muzsika. Nekem az itteni számok nagyon hasonlítanak a Wardruna nevű norvég együttes számaira, mely nemcsak zenében idézi az északi hangulatot, hanem koncepcióban is a vikingek mitológiájához, és a rúnák titkaihoz nyúl vissza.

Aki akciókban dúskáló, tesztoszteron raktárait feltöltő sorozatra vágyik, és úgy gondolja, hogy elviselhetetlenül hosszú még az idő  a Trónok harca következő évadáig, és már látta ezeket az eszement akciófilmeket, az mindenképpen darálja le ezt a hasonlóan színvonalas, de szintén főleg csak férfiaknak szóló (eddig) 20 részes mesterművet.

Wancass

29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mozivonat.blog.hu/api/trackback/id/tr476462671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

filmfreak paul · http://filmfreaks.blog.hu 2014.07.16. 08:28:17

Speciel a Trónok harcát nem hasonlítanám össze komplexitásban a Vikingekkel. :) Nem egy kategória a kettő, és nem is egy költségvetés.

A vikingek serege jó ha 50-80 főt kóstál egy csata alkalmával, még a Trónok harcában ez a szám sokkal magasabb. Igaz a CGI mindenben segít.

Wancass 2014.07.16. 08:44:56

@filmfreak paul: Láttam egy werkfilmet a Trónok harcáról, amiben látszik, hogy ők is alacsony számú statisztával dolgoznak, és utána teszik hozzá a CGI hadtesteket. Persze ez nem vesz el az értékéből, mert nagyon igényesen csinálják. A Vikings-nél minimális ez az utó-CGI, inkább a csata egyes elemeire közelítenek rá.

Amúgy szerintem pont ezt lehet valamennyire összehasonlítani a TH-val, mert hasonló számú főszereplőt mozgat, hasonló környezetben, bár kevesebb szálon. (Bár nem is annyira összehasonlítani akartam, mint inkább utalni a hasonlóságra:)

Köves D. Gábor 2014.07.16. 11:09:15

A kritikák rendszerint a Trónok harcához hasonlítják a Vikingeket. Szerintem nem érdemes összehasonlítani őket. A Trónok harca kiváló, kardozós-b@szós fantasysorozat sárkányokkal, égig érő jégfallal és egyéb mesés elemekkel, mindez gyönyörű mozgóképen, szóval "rágógumi a szemnek" típusú popkornszéria. A Vikingek is izgalmas történet, jó színészekkel és sok brutalitással, de van benne valami, ami ritka az efféle sorozatokban, mégpedig az, hogy hitelesen ábrázolja a vikingeket. A történeti és régészeti forrásokkal összhangban mutatja be a vikingek öltözködését, életmódját, a társadalmi viszonyokat, a vallást, a hiedelmeket, a jogrendet és jogszokásokat, a hajókat, a fegyvereket, az ékszereket, a harcmodorukat, a hódításokat stb. stb. Csak pár nem közismert dolog, amit hitelesen bemutattak:
- a thing nevű népgyűlések, ahol ítélkeztek, szerződéseket kötöttek és a törvénymondók hangos szóval felmondták a jogot;
- a napkő, amit a tengeri navigációhoz használtak;
- az emberáldozati szokások;
- a vérsas büntetés.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2014.07.16. 11:51:29

@filmfreak paul: Ez csak részben a kisebb költségvetés miatt van így. Ragnar idejében a portyák tipikusan max. 3-4 hajóból álltak, mivel ezek nem "államilag" szervezett seregek voltak, csak egy-két falu dobta össze a baltával bánni tudó férfiakat némi keresetkiegészítő fosztogatásra.

Köves D. Gábor 2014.07.16. 12:02:11

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer: Így van, a kereskedőktől és a kézművesektől eltekintve alapvetően mezőgazdasági népesség volt. Elvetették a gabonát, aztán rábízták a jószágokat a rabszolgákra, ők meg vikingeltek (=portyáztak, fosztogattak) egy jót az aratásig tartó holtidőben. :)

Danny89 2014.07.16. 12:30:34

Tegnap láttam, és nagyon örültem neki, hogy Bernard Cornwell: Angolszász históriák című regénysorozata is fel lesz dolgozva sorozatként. Ha valaki szereti a korai angol-brit történelmet, és mellette a vikingeket, az vésse fel a várós sorozatok közé. Főleg, hogy a könyvsorozat is elég jól sikerült (és nem fejeződött be), az egyik kedvenc sorozatom.

Wancass 2014.07.16. 13:17:25

@Köves D. Gábor: Nekem is az tetszik benne a legjobban, hogy történelmileg hitelesnek tűnik és ez elégé kiemeli a kategóriájából. Ez kicsit borul ott, hogy a főszereplő létezése nem bizonyított, de az apróságokon, viseleten, bíráskodáson, ting-en, harcmodoron látszik, hogy a History Channelnek fontos volt az autentikusság. Nagyon jó irány, remélem lesz még ilyen.

Milyen jó lenne például egy hasonló témájú szériát végignézni a kalandozó magyarokról, de ugyanilyen hitelesen, nem túl romantikussra színezve bemutatva hasonlóan kíméletlen őseinket...

Wancass 2014.07.16. 13:19:27

@Danny89: Mikor jön ki ez a sorozat? Nagyon jól hangzik, én felírtam:)

Wancass 2014.07.16. 13:21:21

@Köves D. Gábor: Ragnar a sorozatban többször földművesként utal magára. Egy intelligens, a jövőt tervező ember azért csak nem akar egész életében harcolni (bár a hitviláguk kicsit rásegített erre...)

Danny89 2014.07.16. 13:49:37

@Wancass: azért bőven kell még várni, de addig is lesz ideje elolvasni Cornwell munkáit azoknak, akik kíváncsiak rá ; )

index.hu/kultur/2014/07/15/nalunk_forgatjak_a_tronok_harca_rivalis_sorozatat/

Ebben a cikkben olvastam.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.16. 14:35:14

hát én se hasonlítanám a Trónok harcához.
Nem egy kategória de semmiben.

Gandalf Garaboncias 2014.07.16. 15:32:51

Az azért nem igaz, hogy a női nézőknek nem ad semmit a sorozat: a családtörténet és az emberi kapcsolatok ábrázolása kellően igényes ahhoz, hogy a brutalitás ne ijessze el a női rajongókat a nézéstől.

mildi 2014.07.16. 16:26:51

nőként jelezném, hogy mindkét sorit (GoT és Vikings) imádom.
de összehasonlítani őket sztem is hiba. mindegyiknek más az erőssége.

@Pisti, az aragorn: frászt riasztja. :) brutális, persze hogy az. a vikingekről és hódításaikról szól. bajos lenne vér nélkül megcsinálni. úgy nem is nézném.

R#8 2014.07.16. 16:46:40

Olyannyira hasonlít a Wardruna-ra, hogy több szám az övék :)Pl ami a Blood eagle alatt megy. Kicsit utánakerestem, mert zseniális összhatása van a képekkel, történésekkel.

Wancass 2014.07.16. 17:12:31

@R#8: Na ezt nem tudtam, csak szeretem a Wardruna-t és hangulatban hasonlónak tűnt. Akkor jó tipp volt:)

Wancass 2014.07.16. 17:14:27

@mildi: Örülök, hogy van nő nézője is, akkor csak az én környezetemben nem volt:) Pedig érdekelne, hogy a nők hogyan látják ezeket, ugyanazok tetszenek e nekik mint a pasiknak. Ha írsz valami hasonló témában elolvasnám.

Köves D. Gábor 2014.07.16. 17:16:16

Hehe, megnéztem a cikkben linkelt videóklipet. A feltöltő e szavakkal ajánlja:

"All rights belong to Amon Amarth, History Channel and Odin.

Please support the band and purchase the album, grow a beard and buy an axe at your local blacksmith."

Úgy legyen. :)

Wancass 2014.07.16. 17:20:35

@Köves D. Gábor: Vagy menjetek koncertre (én pont most voltam:) Szakáll megvan, balta most kimarad...

Köves D. Gábor 2014.07.16. 17:26:41

@Wancass: Nekem a balta is stimmel. Egy kis ezüst "Mjölnir" amulettet hordok a nyakamban. Thor védelmez, mióta ráleltem. :)

R#8 2014.07.16. 17:31:34

@Wancass: Én sem, csak most kerestem rá a cikk alapján. Már amúgy is terveztem beszerezni a soundtrack-eket, szóval köszi :D

@Köves D. Gábor: Ezt nem is néztem, nagyonjó :D (A Mjölnir kalapács ;) )

Köves D. Gábor 2014.07.16. 17:42:01

@R#8: Igazad van, egészen pontosan nem Mjölnír, hanem Thor szláv megfelelőjének Perunnak a baltája. Valami ilyesmi:

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5c/Axe_of_Perun.jpg/220px-Axe_of_Perun.jpg

Wancass 2014.07.16. 17:48:23

@Köves D. Gábor: Szép. Nekem van egy 10 kilós rönkhasító szekercém otthon, ha az számít:)

eßemfaßom meg áll 2014.07.17. 09:07:54

szvsz a spartacus simán a csajoknak is adott annyi vizuális izgalmat (nagyrészt izmos szép férfiak küzdenek épphogy nemkilátszó pötssel)

A Trónok szvsz egyre unalmasabb rétestészta akkor is ha látszik rajta, hogy hegyni dollárt belenyomnak és időnként kinyírják a fél szereplőgárdát csak a változatosság kedvéért.

A Vikings meg királyság, abba bele tudom élni magam miközben nézem. Az asszony is.

Wancass 2014.07.17. 09:57:27

@eßemfaßom meg áll: A környezetemben több lányt kérdeztem meg, és mind azt mondta, hogy nem bírják nézni, mert agyatlanul erőszakos, de persze mindig vannak kivételek.

Valahol olvastam, hogy van egy olyan jelenség, hogy a pasik azt hiszik, hogy a nők a kigyúrt férfiakat szeretik, miközben ez nagyon távol áll az igazságtól. A romantikus filmek sem Spartacus szinten kigyúrt csávókkal vannak tele, hanem inkább garbós / inges szelídebb alakokkal. Fordítva is így van amúgy. Bár a trend a túlsminkelés, meg a mellnagyobbítás, a férfiak még mindig a természetes szépségre buknak. Bár általánosítani ezt sem akarom persze, mert ahány ember annyi féle...

mildi 2014.07.17. 18:19:38

@Wancass: a Nők nevében nem tudok nyilatkozni.
de nekem ugyanazok, mint nektek. (+ kit harington. nekem bejön az a kiskutyatekintet :)

közben körbekérdeztem irl (tehát nem junkien, geekzen etc.), és hát a csajok nem nagyon nézik. már amelyik egyáltalán tudta miről beszélek...
pedig nem csak ezt a két címet dobtam be. de se TWD, se PoI, se True Detective vagy Bates Motel, Hannibal, AHS. és akkor olyanokat még meg sem kérdeztem, amiket a honi tévék nem is vetítenek.

azt hiszem, a "hiba" az én készülékemben van.

azt szeretem, ha egy sori egyben van. ha ehhez kell a brutalitás bemutatása, akkor ne kímélgessék a szép lelkemet.
a GoT-ban ugyan akad pár öncélú (dramaturgiailag semmi jelentőségű) szexjelenet, de amíg ízlésesen teszik (nem mennek le műnős pornóba) semmi bajom vele. felnőtt nő vagyok, nem fogok sápítozni egy vagy több meztelen test láttán :)

a lényeg a jól megírt forgatókönyv és történetvezetés, a jó rendezés és a jó színészi játék.
és hogy feleslegesen ne vigyenek túlzásba semmit. se szexet, se vért, se drámázást vagy pézsézést. balansz! :)

Wancass 2014.07.18. 09:40:59

@mildi: Az is megérne egy közvéleménykutatást, hogy a TH-ból, Spartacusból és Vikingekből melyik pasik jönnek be a nőknek. Egy pont akkor Jon Snownak:)

Én arra tippelnék, hogy a Spartacusból néhai Andy Whitfield, aki tényleg mérföldekkel többet hozott mint egy szokásos kockahas, a Vikingekből meg persze a volt alsógatya modellből lett Fimmel mester mellett gondolom még Björn is dobogós lenne.

Én saját nőismerőseimből indultam ki ezek kapcsán, és nyilván túlzásként írtam azt hogy nem nézik nők, de szerintem olyan 90-10% lehet az aránya férfiak javára. Egyetértek, hogy a balansz a lényeg minden ilyennél, a Vikingeket már csaka történelmi szál miatt is érdemes nézni, a TH-t meg az elképesztő hangulat miatt...

mildi 2014.07.18. 16:21:26

@Wancass:
és akkor a melyik pasi kérdést is lehet rögtön kétfelé kapni. a színész vagy az általa alakított karakter tetszik-e? ugyanis a nők többsége nem tud csak szigorúan külcsín alapján osztályozni. akarva-akaratlan belepontozzák a megérzéseiket, a szimpátiát, hogy meg tudnának-e vele enni egy kiló sónál többet vagy sem. mivel kevesen olvasnak utána a szerepet alakító színésznek (egyéb szerepek, interjúk etc.), így jobb híján az általa megformált karaktert ítélik meg.
spec a fent említett kit harington eléggé nem hasonlít jon snowra. pont ezért bírom. meg tetszik a hangja.

alexander ludwig nagyon nem.

őszintén szólva, ha már vikings, akkor athelstan, pontosabban george bagden. és a szemei. azok a szelídséget sugárzó, mégis huncut szemek. + szeretem hallgatni, ahogy énekel.
süti beállítások módosítása