A filmek kulturális egyenjogú-si-hu-hu-sítása!

A 10 legjobb klasszikus sci-fi

2014/01/11. - írta: Wancass

Ha van kedvenc mozgókép-kategóriám, akkor az a tudományos-fantasztikus filmek és sorozatok köre. Sajnos kevés kiváló minőségű anyag készül ebben a témában, így néha elég nehéz megtalálni, hogy mit is érdemes nézni az egyszeri sci-fi rajongónak. Ezért is indítok egy legalább 5 részes toplista sorozatot, amiben kedvenc science-fiction alkotásaimat szedem össze, különböző csoportokra bontva. 

Ebben az első részben az 1975 előtti, klasszikus favoritjaimat listázom. A közhiedelemmel ellentétben e 40+ éves alkotások mindegyike tartalmas, látványos és izgalmas néznivaló. Remélem tudok pár tippet adni a kategória rajongóinak.   

1. A Space Odyssey (Űrodüsszeia, 1968): Talán ez a legismertebb film a listán, de a legtöbben unalmasnak, vontatottnak, vagy egyszerűen érdektelennek tartják. Fiatalabb koromban én sem tudtam végignézni, mert nem igazán értettem a lényegét, de pár éve nekikezdtem újra (nagyképernyőn, egyszuszra) és teljesen lenyűgözött. Megerősített tény, hogy fizikus szemszögből az egyik legélethűbb film, bár ez nem véletlen, mert a történetet Arthur C. Clarke, a TUDOMÁNYOS-fantasztikum talán legnagyobb szakértője írta. Ha nem csak mint filmet nézzük, hanem egy - az emberiség múltján és jövőjén merengő - meditációként éljük meg, és figyelünk saját gondolatainkra közben, akkor az egyik legjobb sci-fi élmény. Aki szimplán egy (a 2000-es években annyira népszerű) izgalmas-látványos, agyzsibbasztó kikapcsolódást vár tőle az nagyot fog csalódni, inkább ne nézze meg.   

spaceod.jpg

2. The Day the Earth Stood Still (A nap amikor a Föld megállt, 1951): Mielőtt láttam ezt a filmet nem hittem volna, hogy az 50-es évek elején ilyen minőségű sci-fi-t tudtak alkotni. Utólag viszont úgy gondolom, hogy speciálisan ezt csak akkor lehetett létrehozni, mert a filmet belengi a korra jellemző noir-ok és elgondolkodtató drámák hangulata. Kicsit olyan mintha egy korai Hitchcockot néznénk tudományos fantasztikumba oltva. Persze a 2000-es években ennek is elkészítették a remake-jét, de teljesen feleslegesen, mert a lassan hömpölygő feke-fehérség szükséges a történet szelleméhez és a látványvilágában sincs semmi kivetnivaló, bár a látvány inkább mellékes az emberi faj értékeit (vagy annak hiányát) boncolgató történet, és a tökéletes színészi alakítások mellett.  

daytheeart.jpg

3. The Andromeda Strain (Az Androméda-törzs, 1971): Michael Chricton, az ismert sci-fi és thriller író regényéből készült film egy idegenekkel való kapcsolatfelvételről. A történet érdekességét az adja, hogy a földön kívüli életforma egy mikroorganizmus, ami meglehetősen ritka és egyedülálló a tudományos fantasztikum történetében. (Legtöbbször vagy humanoid földönkívüli fajról vagy energia-lényről van szó, vagy valami szörny van a fókuszban...) Annak ellenére, hogy szinte a teljes film egy kutató-laboratóriumban játszódik és egy parány a kapcsolatfelvétel tárgya, kimondottan izgalmas és szinte nem lehet félbehagyni. Sci-fi rajongóknak kihagyhatatlan darab.   

andromeda.jpg

4. A Clockwork Orange (Mechanikus narancs, 1971): Anthony Burgess regényéből készült disztópia, mely történetében szerintem az 1984-gyel egyenértékű (bár 13 évvel az után íródott), melynek egyik fő fókusza a fiatalok teljes morális szétesése. Olvastam a könyvet is és azt kell mondjam, hogy - bár ritkaság - de a film jobban hozza a hangulatot. (Kevés ilyen könyv-film párost ismerek...) Szerintem ez a történet aktuálisabb mint valaha, és a film simán tarolna a mai sci-fi piacon is.

clockwork.jpg

5. Planet of the Apes (Majmok bolygója, 1968): Ezt az alkotást nem nagyon kell bemutatni, talán a legszélesebb körben ismert és látott akció sci-fi. A látvány talán már egy kicsit megkopott, de az új Majmok bolygója filmeket elnézve még mindig az a véleményem, hogy a maszk veri a CGI-t. (Bár az el kell ismerni, hogy a 2011-es Rise of the Planet of the Apes majmai már nagyon élethűek.) Mindenesetre ennek a 68-as alkotásnak még mindig helye van a sci-fi toplistákon, mert izgalmas, látványos és érdekes világot "indított el" a maga útján, amihez még mindig fűznek újabb fejezeteket. 

planet apes_1.jpg

6. The forbidden planet (A tiltott bolygó, 1956): Az egyik első sci-fi, ami szinte teljes egészében egy Földtől távoli bolygón játszódik. A díszletek, a hátterek és úgy általában a szóban forgó bolygó hangulata nagyon jó, a történet kifejezetten csavaros és eredeti és csak nagyon kevés jelenetben éreztem azt, hogy itt ráférne valamennyi látvány-tuning. Már csak a sztori miatt megéri megnézni, de ilyen csodálatos festett háttereket, és kúl "alien" kütyüket is ritkán látni. 

forbidden.jpg

7. Frankenstein (1931): Nem annyira triviális, de az első Frankenstein film (mint ahogy a későbbi rengeteg remake is) tudományos fantasztikum. A (fizikai) halhatatlanság elég régóta foglalkoztatja a tudományt és ez a történet a témakör első mozgóképes megjelenítése és az egyik első sci-fi is egyben. A kategória rajongóitól meg is kapja a kellő elismerést, sokáig szerepelt az IMDB Top 250-es listáján, és szinte minden egyéb toplistán is. A horror faktor persze már nem olyan erős a mai ember eltompított idegrendszerének (amikor tizenéves gyerekeknek a Fűrész széria csak egy délutáni matiné), de egyszer mindenképpen érdemes megnézni ezt az eredeti történetet, mert még mai szemmel is jó film.  

frnken.jpg

8. Soylent Green (Zöld szója, 1973): A "legújabb" film a listán, de ez az alkotás is túl van a 4X-en. A kor akció (sci-fi) hőse, Charlton Heston a Majmok bolygojához hasonlóan itt is hozza a találékony kalandort, egy kicsit korrupt, kicsit rendszerkritikus nyomozó szerepében. Nagyon hangulatos film a túlnépesedett és élelemhiányban szenvedő Földről, itt sem lehet panasz sem a  látványra, sem a szereplőkre, sem a történetvezetésre. Örülnék ha mostanában is sok ilyen minőségű, elgondolkodtató, de mégis akciódús sci-fit gyártanának.

soylent.jpg

9. Them! (1954): Az egyik első szörny-inváziós film, ami azzal a gondolattal játszik el, hogy mi lenne ha egy hangya-kolónia egyedei egy nukleáris balesetnek köszönhetően tanknyi méretűre nőnének, és persze köröm- (illetve csáp-)szakadtukig küzdenének az életben maradásért. Sok képkockán persze látszik, hogy nem ma készült, de a makettek szépek és a tájak is hangulatosak, a sztori pedig hozza bármelyik jobb katasztrófa-film szintjét. Az extra hangulatát számomra az adta, hogy az egyik legjobb PC játék, a posztapokaliptikus Fallout 3 egyik történetszálában mi is végigjátszhatunk egy ilyen óriás hangyakolónia elleni küzdelmet, és ezt e filmnek emlékül tették bele a játékba.

them.jpg

10. Metropolis (1927): Ez a közel 90 éves (!) film talán az első sci-fi blockbuster, melyet az akkor krőzusi vagyonnak számító 1.3millió dollárból forgattak. Meg is látszik rajta, a kor többi alkotásához képest nagyon látványos és a szétszakadt disztópikus társadalom küzdelméről szóló történet még mindig időtálló, bár mai szemnek azért nem annyira könnyen befogadható látvány, mit a többi film a listán. Igazi sci-fi rajongóknak azért egyszer mindenképpen nézős.

metropolis.jpg

+1. A trip to the moon (Utazás a Holdba, 1902): Külön érdemes említést tenni erről a Georges Méliés által készített 13 perces, több mint 110 éve készült rövidfilmről, mely talán az első sci-fi mozi. Míg nem láttam, nem is gondoltam, hogy ennyire az 1900-as évek elején már készítettek mozgóképeket, pláne nem, hogy részben színezett (tudományos) fantasztikus történeteket. A történet persze nem túl csavaros, de a látvány nagyon egyedi...

Pár alkotás, ami nem fért fel a listára: Sokan említik George Lucas debüt filmjét, az 1971-es THX-1138 című alkotást, mint a kor egyik legjobb sci-fijét, de szerintem e felett már bőven elhaladt az idő. A történet még talán egyedi is lenne, de maga a film borzasztóan unalmas volt számomra. Így voltam a Time machine első, 1960-as feldolgozásával is. A sokak által dicsőített Tarkovszky filmek (melyeket a méltán híres Stanislaw Lem könyvei alapján készített - pl: Solaris, Stalker) nekem túl vontatottak voltak, a könyv változatuk jobb lehet.  

Ha más sci-fi kedvenceitek is vannak a korszakból, osszátok meg bátran a komment szekcióban, vagy a Facebookon.
(Már posztoltam a sorozat következő részét, az 1975 és 1995 közötti toplistát.)

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mozivonat.blog.hu/api/trackback/id/tr195749684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mészáros Laci 2015.02.22. 09:32:01

Mai szemmel a hatvanas évek jamesbond filmjei is vontatottak. Elszoktunk attól, hogy a film közben gondolkodjunk.

Wancass 2015.02.27. 20:52:19

@Mészáros Laci: Emiatt is szeretem mostanában a régebbi filmeket, mert jobban hagynak gondolkodni, nem annyira szájbarágósak. Egy jófajta blogon olvastam: jobb egy jó régi film, mint egy rossz új. A régi rossz már amúgy is történelem.

A régebbiek közül már úgyis csak a jók, elgondolkodtatók, kiemelkedően viccesek vannak a köztudatban, az újak közül meg túl sok időbe telik válogatni, uh majd akkor kell megnézni őket ha kicsit érnek.
(Amúgy azért mostanában is van évi 10-15 jó...)
süti beállítások módosítása