A filmek kulturális egyenjogú-si-hu-hu-sítása!

The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013)

2013/12/23. - írta: Wancass

hobbit2.jpg

A Hobbit az a típusú film, amit mindenképpen moziban kell látni (ha lehet NEM 3D-ben) és nehéz róla kritikát írni, mert az senkit sem érdekel: a megrögzött fanoknak úgyis tetszik a többieket meg nem érdekli. Én azért írok róla amíg friss.
Azt előre bocsátom, hogy Gyűrűk ura trilógiának nagy rajongója vagyok, mindhárom film 10 / 10-es lett nálam néhányadik nézés után. (Bár  A király visszatérnél ez jóval tovább tartott, mert nagyon nehezen emésztettem meg a szellemhadseregnek hívott tömegpusztító fegyver kezelését a film végén, ami majdnem teljesen elvette az egész háború komolyságát...) 

Ami tetszett:

1. Hangulat: Jackson hihetetlenül érzi a fantasy hangulatot. Már az első képeknél átvált az ember fantasy üzemmódba, pedig csak egy kis város utcáját mutatják esőben. Nem tudom pontosan mivel éri el ezt a hatást, de ha csak a (mi világunkban is előforduló) tárgyakra fókuszálok, például egy kútra az első néhány képkockánál, akkor is megvan ez a másvilági érzés. A látvány a film egészében kifogástalan, (talán kicsit sok a CGI, de erről majd a negatívumok között.) Az alapanyagól való eltérés engem abszolút nem zavart, pedig nagyon sokan ezt kritizálták. Persze, egy vagy két filmben is meg lehetett volna ezt csinálni, de szerintem ezzel nincs probléma, ha minden más működne jól, akkor el lehetne nézegetni ezt világot jópár tíz óráig. Furcsa, hogy egy évadonként 24 részes sorozatra általában nem sajnáljuk az időt, viszont egy 3-szor 3 órás filmre igen, pedig sorozatként ez maximum egy fél évadot tenne ki...

2. Legjobb jelenetek: A Gyűrűk urához hasonlóan itt is sok olyan jelenet van, amivel a fantasy rajongók kipipálhatják néhány kedvenc al-témájuk legjobb vizuális megjelenítését (mint pl: legjobb kardpárbaj fővesztésig: Hegylakó (csekk); legjobb pajzsfal-harc: 300 (csekk); legjobb kalandozócsapat vs szörnyek harc: A gyűrű szövetsége (csekk) stb stb...). A teljesség igénye nélkül:

  1. Legjobb varázsló vs démon varázspárbaj. Igen, Gandalf Szauron elleni küzelme szerintem jobb, mint a Balroggal való harca.
  2. Legjobb vízi-üldözés: zseniális, a film egyik legizgalmasabb jelenete. Annyit mondhattak volna az elején, hogy ezek mágikus hordók és ezért nem süllyednek el vízzel telve, de ezen kívül csekk...
  3. Legjobb tünde és törp (avatárok) versus ork hordák elleni harc. Szerintem kicsit talán jobban koreografáltak,  jobb dinamikájúak, mint a Gyűrűk ura hasonló harcai. Legjobb pókhordák elleni harc.
  4. Leghangulatosabb (nem erdei) elf város bemutatás.
  5. Legjobb sárkány ábrázolás.

3.  A törpék: Az első rész után sokan kritizálták, hogy a 12 törpének nincs igazi jelleme, olyan mintha egy törpe masszát néznénk különálló egyéniségek helyett. Erre csak annyit mondanék, hogy nem a 12 dühös ember törp című drámára ültünk be, hanem egy akció fantasyra, amiben ez a kidolgozottság bőven elég. Viszonylag sok hasonló témájú történetet olvastam eddig, de összesen nem tudnék összeszedni 12 féle törpe karaktert. Mindegyik szőrös, szeret vedelni, zabálni és verekedni, szereti az aranyat és a föld alatti folyosókat és utálja az orkokat. Mi kéne még? Thorin sem egy Harcpöröly Bruenor szinten kidolgozott karakter, de nincs is rá szükség. Szakállas gnóm legyek, ha ez nem elég ebben a műfajban. (Tényleg, a sötét elf ciklusból miért nem csinált eddig senki filmet?!)

4. Szereplők:  Martin Freeman nyújtja szerintem a legjobb színészi teljesítményt és karakterben is a legérdekesebb. Mennyivel jobb mint mondjuk Frodó a Gyűrűk urában, aki csak nyivákol, meg szomorúan néz és szinte semmilyen akcióban nem vesz részt. Ehhez képest Bilbó gondolkodik, harcol, bátor, jó beszólásai vannak és nagyon hobbitos.
Nekem Legolas karaktere és játéka jött még be nagyon: az igazi nagyképű, bicskanyitogató elfet hozza, pont azokkal a jegyekkel, amiért az emberek nem kedvelik a tündéket a fantasy világokban. Tökéletes megjelenítés és a 6 film együtt így egy árnyalt, jellemfejlődésen átmenő karaktert fog bemutatni.
Nem vitás, Beorn, a medve bőrváltó is nagyon jó entitás (hú ez nagyon szar volt), kár hogy nem szerepel többet, de persze a legjobb Smaug, aki gondolom eredeti nyelven (Sherlock hangján) még jóval nagyobbat üt.
Visszaszámoltam és 10+ leget írtam eddig (Leg-olast is belevéve). Azért nagy az árnyoldal is...


Ami nem tetszett: 

1. A harcoló felek: Nagyon kevés olyan rész van a filmben amikor igazán izgulni tudunk a főhősökért. A törpék és az elfek kvázi halhatatlanok. Amikor az orkokkal küzdenek olyanok, mintha minimum törpe és elf istenségek avatárjai mészárolnák a szerencsétlen halandó hordákat. Én legtöbbször az orkoknak szurkoltam, legalább valakit sebesítsenek már meg hogy kicsit komolyabbnak érződjön a küzdelem. Elgondolkodtam rajta, hogy hogy nézhetne ki egy beszélgetés a sikertelenül visszatérő ork csapatvezér, Bolg és a fővezér Azgog között:  

>Azgog: A küldetésed az volt hogy 120 ork harcossal megállíts 12 állig felfegyverzett törpét. Jelentést kérek! 
Bolg: Helyesbítenék nagyuram, 12 fegyvertelen törpét, mert egy tünde börtönből szabadultak, amikor rajtuk ütöttünk, mi pedig 142-en voltunk!
Azgog: Tehát 142 dicső ork harcos 12 fegyvertelen törpe ellen. Gondolom mindet megöltétek.
Bolg: Sajnos nem, de egyet valószínűleg súlyosan megsebesítettünk. 
Azgog: Hmm. Gondolom nem értétek utol őket, és csak nyilazni tudtatok. Így legalább veszteségeink sincsenek.
Bolg: Nem, nem... Közelharcba keveredtünk velük, de elvették a fegyvereinket és a 142-ből csak 15-en maradtunk Bár csak félakkorák mint mi, nagyon erősek és segített nekik két elf is. (Kihúzza magát és büszkén mondja.) Az egyiket fejbe vertem és elkezdett vérezni az orra. 
Azgog: (Lassan az arcához csap és csóválja a fejét.): Miért kell nekem amatőrökkel dolgoznom? A jövő évi rothasztott ló-agyvelő fejadag emelésedről lemondhatsz...

Azgog később Szauron előtt: Szauron nagyúr. Gondos kalkulációkat végeztem, összevetettem csapataink és az ellenség harci teljesítményét és arra jutottam, hogy Erebor elfoglalásához körülbelül négymilliárd harcedzett ork harcosra lesz szükség.

Ugyanez egy kiegyensúlyozottabb fantasy történetben:

Bolg: A 12 szakállas fattyból 11-et a vargokkal zabáltattunk fel, egy megszökött kampós nyílvesszőinkkel a hátában. 
Azgog: Egy megszökött? Az agyvelődet az epéddel fűszerezve fogom megenni te goblin-trágya!!! (És teszi azt...)  

Az orkok teljesítménye kábé olyan, mint a Brian életében a római osztagé, akik 5 percig kutakodnak egy 20 négyzetméteres szobában, ahol 10 felkelő bújkál (nem túl jól) és amikor kijönnek ennyit mondanak: "Ezt a kanalat találtuk." Tehát szegény orkokon kívül soha senki nincs igazi veszélyben  a filmben és ez nagyon gyilkolja a hangulatot.

2. Felesleges jelenetek: A 161 perces játékidőben van egy csomó jelenet, ami más film esetén maximum a rendezői változat extra kiadásának rajongói változatába fért volna be. A teljesség igénye nélkül: a teljes törp-tünde szerelmi szál (erről többet nem írok, mert amúgy is érzi mindenki mennyire szar volt); Gandalf Radagasttal bénázik Dol Guldurnál; A Bard-os jelentek kábé fele; a sok caplatás. Bár ez utóbbi még elviselhető lenne, mert a főhősök szép tájakon mászkálnak, de mégsem egy Új-Zéland örökségei természetfilmre ültünk be.
Volt viszont pár, amiből szívesebben néztem volna többet: a Beornos jelentek és a Bakacsinerdei tündék városa és a Smaug-Bilbó párbeszéd. Ezek nagyon ott voltak és inkább ezekkel tölthették volna a 161 perces játékidőt a fentiek helyett.

3. Smaug csapdába csalása: Ezzel a szállal volt jópár problémám. Amíg a Bilbó-Smaug párbeszéd zajlott, addig érezhető volt a feszültség, talán ez volt a film legjobb jelenete, viszont amikor a törpék kitalálták, hogy csapdába csalják a sárkányt, nagyon szétment a hangulat. Egyrészt egy ilyen ősi és okos lényt mint egy sárkány ne lehessen már azzal terelni, hogy néhány törpe futkos körülötte és "Itt vagyok!" kiáltással csalogatják. Ezzel kvázi arcon köpik a korábban felépített félelmetes sárkány-karaktert. A másik probléma az, hogy a törpék mikor találták ki és építették meg a csapdát, amivel csapdába ejtik Smaugot? Egy ilyen bonyolult csapdaszerkezet létrehozása 100 jó törpe mérnöknek is heteibe tellene. (Arról nem is beszélve hogy mennyi értelme volt a dolgnak, mert ezzel maximum egy kellemes forró fürdőt adtak a szörnynek, ami megintcsak elveszi egy 20 perces jelenet komolyságát, főleg hogy már a film felénél pontosan elspoilerezték, hogy hogy fog meghalni szerencsétlen szárnyas gyík a harmadik részben...)

4. Effektek: Általános 3D szindróma: szinte alig volt rész, ami 3D-ben mutatott valami extrát, viszont a színvilág így sokkal rosszabb, mint normál módban. Remélem az alkotók rájönnek előbb utóbb, hogy a legtöbb film digitális 3D-ben sokkal bénábban néz ki, és csak a tényleg arra érdemes filmeket fogják így tolni. A magyar szinkron több mint borzasztó volt. A sárkány szájából elhangzó "Nem semmi!" és hasonló kifejezések rombolták a hangulatot rendesen. Plusz több feliratos filmet a mozikba!! (Mondjuk ez pont megy feliratosan is, csak kevésbé barátságos időpontokban.) 
A CGI nekem túl sok volt. Ha jól tudom körülbelül 500 millió USD volt a költségvetése a 3 részes projektnek, ami duplája a Gyűrűk ura trilóga büdzséjének. Sajnos ez a pénz főleg CGI-ra ment, a legtöbb orkot, sőt sok jelenetben a lovakat is rajzolták, ami jelentősen elvett a látványból. Plusz Beorn medve alakjában távolról úgy nézett ki mint egy teleszteroidozott szőrös tehén. Miért nem egy nagy medvét használtak a gépi grafika helyett?
A CGI-t maximum a látvány erősítésére szabadna használni, olyan elemek esetén, amit nehéz maszkírozással megcsinálni (pl: sárkány), de csak ezeknél! Ez a Gyűrűk ura trilógiában nagyjából rendben is volt, gondolom a visszafogott költségkeret miatt. Szerintem ha Peter Jackson leforgatná az Aliens vagy az eredeti Csillagok háborúja trilógia remake-jét sokkal szarabbul nézne ki, mint a 20-30 évvel ezelőtti eredeti verzió...
A film vége is elég furcsa volt, amikor bejött a végső fekete képernyő azt hittem, hogy csak valami hosszabb szünet van két jelenet között. Semmi lezárás nincs, ami a Gyűrűk urában ment mindhárom rész végén rendben volt, az sajnos itt szintén nem működik. (Plusz a főcímzene is borzasztóan oda nem illő és harmatgyenge volt.)  

Összegzés: Egyszer mindenképpen nézhető (fantasy fanoknak kötelező), sőt moziban - kizárólag 2D-ben és eredeti nyelven - nézendő alkotás, de csak halvány árnyéka az első trilógia bármelyik filmjének. Azoknál már a vetítés végén azon gondolkoztam, hogy mikor fogom újra megnézni, ennél viszont a főcím alatt a film hibái pörögtek a  fejemben. Lehet hogy kicsit vissza kéne venni Jackson költségvetését és akkor visszatérne a CGI-ról a maszkmesterekhez, plusz adni neki valami nagyobb terjedelmű fantasy filmötletet.

7.5 / 10 pont

Filmötlet: Kedves Jackson úr. Ajánlanám figyelmébe a Heroes of Might and Magic univerzumot, aminek eddigi megfilmesítését tudtommal még senki sem vette elő. Az első Gyűrűk ura trilógiához mérhető epic fantasy-t lehetne belőle forgatni, ahol a főszálon két szövetség háborúja (pl: emberek & varázslók frakciója küzdene az élőhalottak és boszorkánymesterek ellen) a mellékszálon pedig két hős (persze egymás nemezisei) mindent eldöntő relikvia kereső küldetése bontakozhatna ki. Már látom is lelki szemeim előtt, ahogy egy titánokból, nagákból és griffekből álló sereg küzd elkeseredetten az özönlő csontvázharcosok, lícsek, mantikórok és sárkányok ellen...

Címkék: 2013 USA Fantasy
4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mozivonat.blog.hu/api/trackback/id/tr825703738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gazvezir 2013.12.23. 21:46:53

Hát igen, a nagyon gonosz, nagyon ravasz sárkány aki korábban a legnagyobb törp királysággal bánt el egyedül, most 12 törpből egyet sem képes megsebezni.
A sárkány valódi ravaszsága abban rejlik, h felismeri, hogy a rendező egy törpöt sem hagyna megölni, s ezért inkább elmegy Tóvárosba gyilkolászni, mert ott ugye kevesebb a főszereplő meg a király is nagyon-nagyon gonosz szóval őt biztos hagyják megölni a jó film készítői.

Gazvezir 2013.12.23. 22:01:07

Ja, s talán még az a 7.5 értékelés is túlzás.
Csak gondolj a Gyűrű szövetsége végére, ahol a csatajelenet mennyivel hihetőbb, feszültséggel telibb volt mint a Hobbitban bármelyik.

Wancass 2013.12.23. 22:31:10

:)) jaja, a sárkány kimondottan bölcs volt, hogy nem ment neki 12 avatárnak. Sok esélye nem lett volna...
Viszont a 7,5 nem túlzás szerintem, ennyit ér, ha objektíven értékeled. Félúton van a közepesen rossz filmek és az első trilógia bármelyik része között.

Gyingizik 2014.09.10. 13:11:16

Az első részt még jól megcsinálta, az tetszett. Engem nem zavart a 45 perces törp vendégeskedés se. A 2. részben már valóban több hiba lett. Első helyen a sárkány megégetése: 5 perc alatt felhevítenek ezer tonna aranyat, majd beleöntik egy víztorony nagyságú törp öntőformába, aztán a gigantikus láncokat két balta ütéssel lezúzzák róla... na ne. Hiába fantasy, azért ez már nem fér bele, komolytalanná teszi. Beorn alakváltó nagyon keveset szerepel, a könyvben (ami pedig elég vékonyka volt) szépen ki vannak bontva a motivációk. A pókokkal is érdekesebb párbeszédet folytatott Bilbo. Ha egyszer az volt a baj, hogy egy kétszáz oldalas könyvből farag trilógiát, miért nem használta fel ezeket az érdekes dramaturgiai részeket? Hogy több idő legyen az agyatlan CGI orgiákra, köszönjük. A Tóvárosi részt viszont sztem szépen kibontotta, ott többet ad a film, mint a könyv.
süti beállítások módosítása