A filmek kulturális egyenjogú-si-hu-hu-sítása!

Egypercesek - Akció, Sci-fi 2013 (World War Z; G.I. Joe Retaliation; Pacific Rim)

2013/12/02. - írta: Wancass

Néhány film amit láttam mostanában, de hosszabban nem akarok írni róluk, mert vagy túl "mainstream"-ek, vagy nem tetszettek annyira, hogy ennél többet foglalkozzam velük:

World War Z: Brad Pitt zombi-apokalipszis filmje nagyon jó mozi élmény volt, látványos, izgalmas és végig lekötött. A könyvet nem olvastam (még), bár mostanában kicsit elegem van a zombis témakörből, uh egy darabig nem is fogom. Furcsa, hogy a mainstream média mindig elővesz valami élőhalottat. Egy jó darabig a vámpírok voltak soron, de úgy látszik, hogy az alkonyat sorozat sikeresen tarkón lőtte a korábban elég jó anyagokat kitermelő témát. Az interjú a vámpírral, az Underworld sorozat, a Zombieland vagy például a Penge trilógia szórakoztató darabok voltak, de a borzasztó Alkonyat széria után már minden 14 év feletti néző szomorúan ingatja a fejét, ha meghallja a vámpír szót.
Most a csapból is a zombik folynak, aminek egyik élenjáró terjesztője a The Walking Dead sorozat. Mivel a zombikból nehéz lenne érdekes, mély személyiséggel ellátott karaktereket faragni, ezek a néznivalók vagy viccesek és drámaiak vagy csak simán drámaiak. A horror rész legtöbbször elveszik belőlük, ritkán vannak nagy ijesztegetések, inkább a "gore" jellemző rájuk. (Erre nincs jó magyar szó, a trancsírozóst szokták talán használni, de én inkább undorítónak fordítanám...)
Ha valamiben kiemelkedő a World War Z, akkor az talán az az újítás, amivel hozott egy kis izgalmat a zombi zsánerbe úgy, hogy közben kihagyta az undorító, belekben tocsogó elemeket.  A sztori nem kifejezetten csavaros, de egy egyedi szomorkásan (de nem undorítóan) apokaliptikus hangulata mindenképpen van a filmnek. Brad Pitt jót, de nem kiemelkedőt alakít benne, a látvány viszont nagyon ott van és az első 20-30 perc családi menekülős rész nagyon behúzza az (erre fogékony) nézőt.
Akinek elege van a The Walking Dead féle zombis drámázásból, de valamiért érdeklik ezek a lények (pl mert sokat játszott a Heroes of Might and Magic 3-ban a Necropolis oldalán), annak mindenképpen ajánlott. Már csak arra lennék kíváncsi, hogy melyik lesz a következő élőhalott akit elővesz a mainstream média, ha az emberek megunják a zombikat. Én például a lícseket javasolnám, mert varázsló élőhalottas fanatasy szerintem még nem sok volt, és egész érdekes dolgokat lehetne kihozni mai technikával, de egy csontváz-sárkány raj repülését is elnézegetném, valami komolyabb epic-fantasy-háborús filmben... 8 / 10 pont    

G.I. Joe Retaliation: Közkatona János legújabb kalandjai kifejezetten kellemes csalódás volt. Minden tekintetben eltúlzott és nem túl bonyolult a sztori, de az idei akciófilmek közül szerintem kiemelkedik. Sokkal jobb mint pl a Fast and Furious 6, amiben szintén az egyre jobban szétgyúrt "The Rock" játszik. Utóbbiban csak a kocsik voltak jók, előbbiben viszont a nagyon szépen megkomponált közelharci jelenetek mellett egészen szerethető karakterek, sőt még némi jellemfejlődés is van. 6.5 / 10 pont

Pacific Rim: Szerettem volna szeretni ezt a filmet, de sajnos nem sikerült. Imádom a jó animéket és ez az egyik legjobb anime sorozat, a Neon Genezis Evangelion alapötletére épült --> relytélyes óriás szörnyek vs emberi idegrendszerrel összehangolt óriás robotok. Sajnos történetvezetésben és fordulatokban meg sem közelíti annak színvonalát. Előzetesen a színészválasztást is jónak gondoltam. A Sons of Anarchy főszereplő Charlie Hunnam és a Wire / Luther főszereplő Idris Elba sorozataikban kiemelkedőek, de itt nagyon halványat alakítanak, igazából karaktereik annyira sablonosak, hogy sokkal többet nem is lehetett volna kihozni belőlük. Még egyik kedvenc karakterszínészem, Ron Pearlman (Hellboy, Sons of Anarchy) is szerepelt a filmben, de karaktere teljesen felesleges a történet szempontjából, bár ő legalább visz a filmbe némi humort. Del Toro rendezésétől és látványvilágától is többet vártam, sajnos nyoma sincs a Hellboy-ban vagy a Faun labirintusában látott iszonyatos erejű dark fantasy agymenéseknek. A harcok itt túl közeliek, alig látszik valami, a szörnyek távolról jól néznek ki de a köréjük kerekített történet sablonos és erőltetett. 131percet semmiképp sem ér meg ez a film. Max otthon érdemes átpörgetni a jobb jeleneteket. 5.5 / 10 pont

Címkék: 2013 USA Sci-fi Akció
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mozivonat.blog.hu/api/trackback/id/tr775672422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása