A filmek kulturális egyenjogú-si-hu-hu-sítása!

Pontozási rendszer

2014/01/20. - írta: Wancass

Gondoltam így 20 bejegyzésen túl már érdemes pár szót ejtenem a pontozási rendszerről. Kevés 5 pont alatti alkotás van az eddigi listán, így kicsit lágyszívűnek tűnhet az értékelés. Ennek fő oka az, hogy nem szeretek olyan filmekről írni, amik nem ütik meg legalább a közepes szintet, legfeljebb akkor ha valamiféle összehasonlításként van rá szükségem.

A filmválogatásnál az az alapelvem, hogy az átlagosnál jobb filmeket tegyek a néznivalók közé. Ehhez egyik fő eszközöm az IMDB, ahol főleg a felhasználói pontozásból (7 pont feletti filmek) és a felhasználói kritikákból próbálom leszűrni, hogy mi az arra érdemes, azon kategóriák közül, amik a legjobban érdekelnek.

Aki nagyon tanácstalan, hogy milyen filmeket válasszon és alapvetően mindenevő, annak ajánlom, hogy nézze végig az IMDB top 250-es listáját, mert szinte kivétel nélkül kiemelkedő filmek. Tapasztalatom szerint csak a rajzfilmek torzítanak kb egy-másfél pontot felfelé. Sok pontozási rendszert láttam, ami 5-ös skálán működik (mint a jó magyar iskolarendszer), viszont ennek az a hátránya szerintem, hogy nem igazán differenciálja a filmeket, egy jó és egy nagyon jó filmet könnyen összemos. Emiatt én a 10-es skálára tettem a voksot, ahol fél pontokat is használok a jobb elkülönítés miatt, és idővel - a filmek újranézésével vagy ismételt átgondolásával - a pontszám változhat.

1 pont: Ilyen film soha nem fog szerepelni a bolgon. Ami ennyire sz*r, azt nem nézem végig és ezért írni sem tudok róla.

2 pont: Rossz filmek, melyeket szinte soha nem nézek végig, maximum belepörgetéssel. Aki már energiát fektet egy (mondjuk) másfél órás alkotásba, és tesz bele valami sztorit, nem végig hangyafoci megy, és nem teljesen amatőr színészek játsszák azt el, az szerintem érdemel ennyit. Bátorítás, hátha legközelebb jobban sikerül. Sok ilyenről sem fogok írni, mert ezekkel sem foglalkozom annyit hogy legyen elég mondandóm...

3 pont: Gyenge próbálkozások. Azon alkotások, amik koherens sztorival rendelkeznek, és van bennük értékelhető színészi alakítás, vagy egyszerűen csak valami eredetiség. Sok ilyenről sem tervezek írni. Egy bejegyzés megírása kb 1 óra, ennyi energiát pedig csak valami tartalmasabbra fordítok.

4 pont: Alapvetően eredeti alkotások, amiket egyszer végig lehet nézni beletekerés nélkül. Maradandó nyomot nem hagynak, de egy könnyed esti szórakoztatásra rendben vannak. Bár a legtöbb mostani mozifilm ilyen, igyekszem elkerülni ezeket is, amíg vannak jobb néznivalók a listámon. Azért egy-egy néha belefér, ha másért nem, összahasonlításul, hogy lássam a különbséget a tényleg jó filmek, és e középszerű alkotások között.

5 pont: Átlagos filmek. Ha az adott kategória a zsánere az embernek, akkor ezek az alkotások egyszer mindenképpen nézősek. (Nekem például a sci-fi, fantasy, noir és vígjáték témák.) Ezekre már többnyire érdemes időt szánni, közel sem kiemelkedőek, de kedvenc kategóriáiban mindig engedékenyebb és érdeklődőbb mindenki.

6 pont: Jó filmek, melyeket kategóriától függetlenül egyszer már mindenképpen érdemes megnézni, de legtöbbször nem hagynak maradandó nyomot. Azért ezekből többnyire már megmarad az emberben egy-egy történet-elem, színészi teljesítmény, vagy akár valami kellemes, vagy egyedi hangulat.

7 pont: Minimum egy-két téren kiemelkedőt nyújtó filmek, legyen az színészi játék, csavaros történet, vagy csodálatos fényképezés, jó rendezés stb. A többi elemnek is minimum rendben kell lennie, nem lehet inkoherens és semmilyen szempontból idegesítő, sőt legtöbbször ezeket az alkotásokat már nehéz nem egyben végignézni, mert végig fenntartják az érdeklődést.  

8 pont: Kiemelkedő filmek, amiknél tényleg nagyon kevés hiányzik a tökéletességhez. A színészi játék, történet, vágás, rendezés, operatőri munka ezeknél már általában nagyon a helyén van, de valami szikra mégis hiányzik belőlük számomra, hogy a legmagasabb pontokat adjam rájuk.  

9 pont: Ezek a szerintem legjobb filmek, őket saját tudásom, aktuális érzéseim, meglátásaim alapján tökéletesnek, és mindenki számára értékesnek, legalább egyszer nézendőnek tartok. Jelenleg kb 250 ilyen filmet tartok számon.

10 pont: A 9 és 10 pont közötti különbség nálam az, hogy személyes kedvencem e egy film, vagy nem. Kb 60-70 ilyen favoritom van, amiket vagy valamilyen meghatározó életszakaszban láttam, vagy a témája fogott meg nagyon, vagy szimplán annyira tetszett, hogy sokszor megnéztem. Készítettem is egy listát e kedvenceimről.

Címkék: !Személyes
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mozivonat.blog.hu/api/trackback/id/tr395772629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása