A filmek kulturális egyenjogú-si-hu-hu-sítása!

Buddhától a sötét anyagig

2015/04/14. - írta: Wancass

A 2012-es Inner Worlds, Outer Worlds (Belső világok, külső világok) egy csodálatosan komponált dokumentumfilm az ember helyéről az univerzumban, és belső világunk felfedezésének fontosságáról, a külső információs cunamik korában.

inner-worlds-explara-header-20140319143018.png

Eric Schmidt, a Google egyik alapítója mondta egy konferencián, hogy ma már kétnaponta hozunk létre annyi információt, mint amennyi összesen keletkezett a civilizáció hajnalától 2003-ig. Ez az adathalmaz egyelőre nem hoz nagyobb nyugalmat, megértést, kiegyensúlyozottságot, vagy akár jobb életet a többségnek, ellenben több zavart kelt, legyen az vallási, tudományos, vagy akár közéleti. 

Ebben az átmeneti korban az embereket egyre inkább elárasztják az állandóan záporozó képek, hangok, sorozatok, filmek, zenék, játékok, blogok, kütyük, és életmód tanácsok. Egyre több információt szívunk magunkba, és egyre kevesebb marad bennünk azokból. Mindenki kívülről várja az iránymutatást, egyre többen követnek újfajta gurukat, vallásokat, tanokat. Eközben a választ mindenki önmagában is megtalálná, ha fordítana rá rendszeresen néhány nyugodt percet.

Erről szól ez a nagyszerű, elgondolkodtató dokumentumfilm. Nem kampányol egyik vallás, vagy hitrendszer mellett sem, egyiket sem kritizálja, inkább próbálja azokat szinkronizálni, és mellétenni valamennyit a tudomány friss téziseiből. A hangsúly a belső elcsendesedésen van, történjen az meg ima, meditáció, agykontroll, vagy bármilyen más technika keretében.

buddha.jpg

A négy részes, egyenként fél órás sorozat először az univerzumot behálózó energiamezőt veszi górcső alá, majd boncolgat néhány, az emberiséget mindig is foglalkoztató szimbólumot, mint például a spirált (galaxisok, ciklonok, DNS stb.), vagy a kígyó és a madár kettősét, mely végigkísérte az emberi kultúrát (lásd: egyiptomi szimbólumok, azték szárnyaskígyó, japán-kínai sárkány motívumok, vagy akár a keresztény kígyó-galamb szimbolika stb.) 

Közben kicsit kitér a fraktálok világába, melyek nagyon komplex, de viszonylag egyszerű szabályrendszerrel leírható (egyszerűen programozható) geometriai alakzatok, és egyre több természeti képződményről derül ki a fraktál szerű felépítés. A fraktál egy kis szelete hasonlít a teljes egészre, mely a tárgyalt dokumentumfilm egyik vezérfonala is: ami makro szinten van, az mikro szinten is, ami univerzális szinten, az emberi szinten is, és ami kívül a világban, az bennünk is, és vica-versa.

fractal2.jpg

Ha csak kívül keressük a megfejtést, akkor lassan rájövünk, hogy az univerzum a legnagyobb gondolkodóknak is túl komplex, és mintegy fraktálként játszik velünk: ahogy megismerjük egy szeletét, egy új szintre jutunk, ami hasonló az előzőhöz, de újabb és újabb kérdéseket vet fel. (Már amikor éppen nem gondolják úgy a vezető tudósok hogy a fizika lezárt tudomány, mint a 19. század végén...)

Persze a külső világot minél inkább meg kell ismerni, a tudás gyarapítása, és a fejlődés nem állhat meg, de néha kicsit visszább kell vennünk a tempóból, lecsendesíteni gondolatainkat és elidőzni, feltöltődni belső világunkban. Lényeg az arany középút. Ehhez nyújt kiváló motivációt ez a két órányi utazás, az elsőfilmes, kanadai meditáció oktató Daniel Schmidt-től, aki írója, producere és rendezője is az Inner Worlds, Outer Worlds-nek.

Ahogy a legtöbb ilyen jellegű alkotásnál, itt sem csak az átadott gondolatok számítanak, hanem hogy azok miket mozgatnak meg bennünk. Aki túljut az első tíz percen, és hozzám hasonlóan bevonja ez a nagyszerűen rendszerbe foglalt gondolati spirál, az több aspektusát is élvezheti ennek a sokrétű filmnek. Biztos lesz akit az ókori görög filozófusok, esetleg Freud, vagy Jung egy-egy jól elhelyezett gondolata fog megragadni, lesz, akit a modern fizikai elméletekkel való kapocs köt majd le, és lesz akiből Buddha, vagy Jézus egy-egy tanítása hoz elő dolgokat. Mindenképpen inspiráló mű, mely információs túlfogyasztásunk csökkentésére, és gondolataink rendszeres lecsendesítésére sarkall.   

Akit érdekelnek a fent említett témák, annak érdemes rászánnia az időt, amit megkönnyít az, hogy a szerző ingyenesen elérhetővé tette négy részere tagolt filmjét honlapján, és az elérhető a Youtube-on is, jó minőségű magyar felirattal, az alábbi linkeken: 

Inner Worlds, Outer Worlds - Part 1 - Akasha

Inner Worlds, Outer Worlds - Part 2 - The Spiral

Inner Worlds, Outer Worlds - Part 3 - The Serpent and the Lotus

Inner Worlds, Outer Worlds - Part 4 - Beyond Thinking

Kellemes elmélyülést!

Wancass

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mozivonat.blog.hu/api/trackback/id/tr757358048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása