A filmek kulturális egyenjogú-si-hu-hu-sítása!

Justice League: The Flashpoint Paradox (2013)

2014/01/03. - írta: Wancass

flash.jpg

Rájöttem, hogy az eddigi bejegyzéseim között nincs rajz(olt)film, ami nem igazán tükrözi a filmezési szokásaimat. Rajzfilmekkel kapcsolatban többnyire mindenkinek a mesék jutnak eszébe, ami a mostani mozgókép piacon kicsit túlhaladott. Persze én is szívesen megnézek most is egy Pom-Pom mesét vagy Dr Bubót, a Mézga Aladár kalandjait pedig az egyik legjobb gyerek sci-finek tartom, de a felnőtteknek szóló rajzfilmek egy teljesen más kategóriát jelentenek. Egyrészt ott vannak a japán alkotások: az Anime sorozatok vagy Ghibli filmek, amikre mindent lehet mondani csak azt nem hogy gyerekeknek szólnak. Aztán a felnőtteknek szóló rajzolt sorozatok, (melyek közül a legjobbak talán: a Futurama, a South Park és a Family Guy.) És persze ezeken kívül a képregény sorozatok és filmek, melyek egy része lehet hogy gyerekek által is nézhető, de vannak keményebb, csak felnőtteknek szóló alkotások is. Jelen mű mindenképpen ez utóbbi kategóriába tartozik.

Nem vagyok túlságosan képzett az amerikai képregény univerzumokkal kapcsolatban, de az ilyen témájú híresebb filmeket láttam, és néhány füzet is eljutott már hozzám. A The Flashpoint Paradox az Igazság Ligája sorozat egyik videója, ami a DC Comics kiadó ismertebb szuperhőseit gyűjti egybe, mint például Superman, Batman, Fash, Wonder Woman, Aquaman vagy a Zöld Lámpás. Hasonló koncepció az Avengers-hez, ami a Marvel hős-osztagának működését mutatja be és 2012-ben az egyik legjobb szuperhősös filmet tette le a vászonra.

A következőkben lesz némi spoiler, de semmi olyan, ami ne derülne ki a film első harmadában. Jelen történet Flash (avagy a Villám) körül forog, aki egy alternatív univerzumba kerül egy múltbeli esemény megváltoztatása miatt. A történet alapját tehát a mostanában elég gyakran puffogtatott időutazás adja, de ez szerencsére csak keretként szolgál, ennél sokkal mélyebb a sztori. Az időfelfogás itt a Vissza a jövőben-hez hasonlóan lineáris, tehát egy szálon mozognak az események, a teljes valóság változik egy pont megváltoztatása miatt. Én személy szerint jobban szeretem az ennél sokkal bonyolultabb Dr Who féle idő koncepciót ("Wibbly-wobbly, timey-wimey stuff."), paradoxonokkal és feloldásokkal, párhuzamos valóságokkal és fix pontokkal. Mindenesetre tekintve hogy itt a linearitás az úr, a Flashpoint Paradox a maga logikai rendszerén belül nagyon kerek és logikus egészet alkot.

Az alternatív univerzum szál miatt mindegyik szuperhős kvázi új identitást kap, ami még nekem, viszonylag laikus nézőnek is nagyon szórakoztató. (Aki jobban ismeri ezeket a világokat, annak pedig maga lehet a megfilmesített csokisbrownie fagyival...) A legjobb az általam eddig lesajnáltnak hitt Aquaman (a Robot Chicken-es ábrázolás miatt talán?) és a nem különösebben ismert Wonder Woman párharc. Róluk sokat nem tudtam eddig, de itt egy nagyon komoly történetet kapnak: Aquaman, mint Atlantisz királya háborút indít Wonder Woman uralma alatt álló amazon birodalom, Themiscyra ellen, amibe az emberiség többi része is belevonódik akaratlanul, szenvedő alanyként. Atlantisz mérhetetlenül fejlett technológiával nyomul a víz alól, az amazonok pedig tömbháznyi méretű mítikus lényekkel és szupererős női harcosokkal, az emberi oldalon pedig az (eddig főleg a rossz oldalon álló) szuperhősök próbálják tartani a frontot. És persze ebbe csöppen bele Flash az összemosódó régi és új emlékeivel. A végére egész epikus történet bontakozik ki és az összes fent leírt téma mindössze 80 perben kerül tálalásra. A legtöbb Hollywoody rendező (például Peter Jackson) tanulhatna feszes filmszerkesztést a rendezőtől, Jay Olivától.

Összegzés: Elképesztően sűrű és izgalmas 80 perc. Aki kicsit is szereti a szuperhősös témakört és nincs különösebb elvi problémája a rajz(olt) filmekkel, annak nagyon erősen ajánlott darab. Hangsúlyozom, hogy aki gyerekfilmre számít az nagyon meg fog lepődni, én például biztos hogy kitenném rá a 14+ -os karikát néhány véresebb jelenet miatt. Aki pedig (DC Comics) képregény fan, annak ez csemege és kötelező darab. Még engem is annyira behúzott, hogy elkezdtem utánaolvasni Aquaman háttérsztorijának és Themyscira történetének.

8 / 10 pont

Címkék: 2013 USA Animáció
Szólj hozzá!
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://mozivonat.blog.hu/api/trackback/id/tr445730227

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A nyugdíjas Batman tökösebb, mint valaha 2014.05.03. 11:33:28

A denevérmaskarát öltő igazságosztó rengeteg feldolgozást élt meg mióta Bob Kane megrajzolta 1939-ben. Képernyőn először a Batman című 1966-os akció-vígjáték sorozatban tűnt fel, melyhez tartozott egy nagyon kreatív címet viselő film is, a Batman: The ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása